Utilization of kepok banana flour and tempeh flour in making flakes
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Abbas, F. M. A., Saifullah, R., & Azhar, M. E. (2009). Assessment of physical properties of ripe banana flour prepared from two varieties: Cavendish and Dream banana. International Food Research Journal, 16(2), 183–189.
Albertine, A., Darda, A., Indaryani, R., Kusuma, B. N., & Arsyad, M. (2008). Tepung Tempe sebagai Sumber Protein Nabati yang Ekonomis. IPB (Bogor Agricultural University).
Andriani, M., Baskoro, & Nurhartadi, E. (2014). Studies on Physicochemical and Sensory Characteristics of Overripe Tempeh Flour as Food Seasoning. Academic Research International, 5(5), 36–45. www.savap.org.pk
Ayustaningwarno, F. (2014). Teknologi pangan : teori praktis dan aplikasi. Graha Ilmu.
Candra, K. P., Sofianur, A., Saragih, B., & Yuliani. (2021). Physical Characteristics of Kepok, Talas, and Cavendish Bananas Flour. Food ScienTech Journal, 3(1), 48. https://doi.org/10.33512/fsj.v3i1.12476
Dianingtyas, E., Sulistiastutik, & Suwita, I. K. (2018). Formulasi Tepung Bekatul Dan Tepung Tempe Terhadap Mutu Kimia, Nilai Energi, Dan Mutu Organoleptik Sereal Flakes Untuk Obesitas Pada Anak. Jurnal Informasi Kesehatan Indonesia (JIKI), 4(2), 128. https://doi.org/10.31290/jiki.v(4)i(2)y(2018).page:128-135
Estiasih, T., Harijono, Waziiroh, E., Fibrianto, K., & Hastuti, S. B. (2016). Kimia dan Fisik Pangan (1st ed.). Bumi Aksara.
Gusnita, W. (2018). What Influences Would Be Arouse From The Subtance Of Kepok Banana Flour In Producing Putu Ayu Cake. Proceedings of the 1st International Conference on Culinary, Fashion, Beauty, and Tourism, May.
Harahap, R. H., Lubis, Z., & Kaban, J. (2018). Komponen Flavor Volatil Tempe yang Dibungkus dengan Daun Pisang dan Plastik. Agritech, 38(2), 194–199.
Kanetro, B. (2017). Teknologi Pengolahan dan Pangan Fungsional Kacang-kacangan (1st ed.). Plantaxia.
Kusnandar, F. (2010). Kimia Pangan dan Gizi. Dian Rakyat.
Lawalata, V. N., Paulus, P., & Tetelepta, G. (2018). Kajian Sifat Kimia dan Organoleptik Flakes Tepung Pisang Tongka Langit (Musa troglodytarum L) dan Tepung Jagung (Zea mays). Agritekno Jurnal Teknologi Pertanian, 7(1), 9–15. https://doi.org/10.30598/jagritekno.2018.7.1.9
Mahmud, M., Hermana, Zulfianto, N. A., Rozanna, R., Apriyantono, Ngadiarti, I., Hartati, B., Bernadus, & Tinecxelly. (2018). Tabel Komposisi Pangan Indonesia (2nd ed.). PT. GRAMEDIA.
Mahmudah, N. A., Amanto, B. S., & Widowati, E. (2018). Karakteristik Fisik, Kimia, dan Sensoris Flakes Pisang Kepok Samarinda (Musa paradisiaca balbisiana) dengan Subtitusi Pati Garut. Teknologi Hasil Pertanian, X(1), 32–40.
Muchtadi, T. R., & Sugiyono. (2013). Prinsip proses & teknologi pangan. Alfabeta.
Mursyid, Astawan, M., Muchtadi, D., Wresdiyati, T., Widowati, S., Bintari, S. H., & Suwarno, M. (2014). Evaluasi nilai gizi protein tepung tempe yang terbuat dari varietas kedelai impor dan lokal. Jurnal Pangan, 23(1), 33–42.
Murtini, E. S., Susanto, T., & Kusumawardani, R. (2005). Karakterisasi Sifat Fisik, Kimia dan Fungsional Tepung Gandum Lokal Varietas Selayar, Nias dan Dewata. Jurnal Teknologi Pertanian, 6, 57–65.
Nurhidayanti, A., Dewi, S. A., & Narsih. (2017). Pembuatan Flakes Dengan Variasi Tepung Gandum Dan Tepung Kelapa Dalam Upaya Peningkatan Mutu Flakes. TEKNOLOGI PANGAN: Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 8(2), 163–170. https://doi.org/10.35891/tp.v8i2.648
Putri, M. F. (2018). The use of coconut dregs flour as food fiber and its application to oyster mushroom (reviewed from its nutrition). AIP Conference Proceedings, 1941(March). https://doi.org/10.1063/1.5028084
Ratnawati, L., Ekafitri, R., & Desnilasari, D. (2019). Karakterisasi Tepung Komposit Berbasis Mocaf Dan Kacang-Kacangan Sebagai Bahan Baku Biskuit MP-ASI. Biopropal Industri, 10(2), 65. https://doi.org/10.36974/jbi.v10i2.4987
Reyniers, S., De Brier, N., Matthijs, S., Brijs, K., & Delcour, J. A. (2018). Impact of physical and enzymatic cell wall opening on the release of pre-gelatinized starch and viscosity forming potential of potato flakes. Carbohydrate Polymers, 194, 401–410. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.04.057
Setyaningsih, D., & Suraya, J. (2021). Pengaruh penambahan mono-asilgliserol (mag) sebagai emulsifier produk bakery. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 31(2), 198–210.
Simbolon, M. W., Rusmarilin, H., & Julianti, E. (2017). Karakteristik fisik, kimia, dan organoleptik flakes dari bekatul beras, tepung kacang hijau, dan tepung ubi jalar kuning dan penambahan kuning telur. Jurnal Rekayasa Pangan Dan Pertanian, 5(2), 310–317.
Sukasih, E., & Setyadjit, N. (2017). Formulasi Pembuatan Flake Berbasis Talas Untuk Makanan Sarapan (Breakfast Meal) Energi Tinggi Dengan Metode Oven. Jurnal Penelitian Pascapanen Pertanian, 9(2), 70. https://doi.org/10.21082/jpasca.v9n2.2012.70-76
Wahyuningsih, E., Scholichah, R. M., Ulilalbab, A., & Palupi, M. (2018). Pengaruh Proporsi Tepung Talas dan Tepung Tempe Terhadap Kadar Air dan Daya Terima Flakes. Scientific Journal of Food Technology, 4(2), 127–137.
Wang, Q. J., Mielby, L. A., Junge, J. Y., Bertelsen, A. S., Kidmose, U., Spence, C., & Byrne, D. V. (2019). The role of intrinsic and extrinsic sensory factors in sweetness perception of food and beverages: A review. Foods, 8(6). https://doi.org/10.3390/foods8060211
Widasari, M., & Handayani, S. (2014). Pengaruh Proporsi Terigu–Mocaf (Modified Cassava Flour) Dan Penambahan Tepung Formula Tempe Terhadap Hasil Jadi Flake. E-Journal Boga, 3(3), 222–228.
Widjanarko, S. B. (2012). Fisiologi dan Teknologi Pasca Panen. UB-Press.
Winarno, F. G. (2008). Kimia Pangan dan Gizi. M-Brio Press.
Winarti, S., Sudaryati, H., & Estrada, E. (2016). Sifat Fisiko Kimia Flake Pisang Kepok dengan Substitusi Tepung Cassava. Jurnal Rekapangan, 11(2), 1–10.
Yulianti, L. E., Sholichah, E., & Indrianti, N. (2019). Addition of Tempeh Flour as a Protein Source in Mixed Flour (Mocaf, Rice, and Corn) for Pasta Product. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 251(1). https://doi.org/10.1088/1755-1315/251/1/012037
Zaimah Z, T. (2009). Manfaat Serat Bagi Kesehatan. Departemen Ilmu Gizi Fakultas Kedokteran Universitas Sumatera Utara, 1–14.
DOI
https://doi.org/10.21107/agrointek.v17i4.16389Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Yossie Kharisma Dewi, Theresia Meilaxty Rumapea, Usman Pato, Evy Rossi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.