AKTIVITAS ANTIOKSIDAN DAN MUTU FISIK MASKER WAJAH BERBAHAN DAUN KELOR (Moringa Oleifera) DAN KOPI ROBUSTA(Coffea canephora var robusta)
Abstract
The increase of air pollution in today’s environment is directly proportional to the increased in free radical compounds in the body, which can cause damage to the demis tissue and skin collagen, especially face. One of the effort that can be done to avoid this damage is by using natural face masks such as moringa leaves and robusta coffee. This study aims to analyze the content of antioxidant activity and the physical quality of face masks made from moringa leaves and robusta coffee. This research is an experimental research which is presented descriptively. This research consists of the process of making moringa leaf powder and robusta coffee, testing the antioxidant activity and physical quality of facial masks. Based on the results from the test of the content of antioxidant activity, it shows that the A3 formula has the highest value based on the test for the content of antioxidant activity, pH, drying time and organopeltic test as a whole with values of 75.28%, 6.0, 22.15 minutes and 3.6. In conclusion, moringa leaves and robustas coffee are recommended and can be used as a face mask formula with antioxidant activity and good physical quality for skin health.
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Arysanti, R. D., Sulistiyani, S., Rohmawati, N. 2019. Indeks Glikemik, Kandungan Gizi, dan Daya Terima Puding Ubi Jalar Putih (Ipomoea batatas) dengan Penambahan Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus). Jurnal Amerta Nutrition 3(2):107–113. doi: 10.20473/amnt.v3i2.2019.107-113.
Dennis, Joanne M., Paul K.W. 2017. Protective Role for Antioxidants in Acute Kidney Disease. Journal Nutrients 9(7):1-25. doi:10.3390/nu9070718.
Dominica, D., & handayani, D. 2019. Formulasi dan Evaluasi Sediaan Lotion dari Ekstrak Dun Lengkeng Sebagai Antioksidan. Jurnal farmasi dan Ilmu Kefarmasian Indonesia, 6(1), 1-7. doi:10.20473/jfiki.v6i12019.1-7
Fauziah, Marwarni, R., & Adriani, A. 2020. Formulasi dan Uji Sifat Fisik Masker Wajah Peel Off dari Ekstrak Sabut Kelapa. Jurnal Reset Kefarmasian Indonesia, 2(1), 1-10. doi:doi.org/10.33759/jrki.v2i1
Fayemi, O. E., Ekennia, A. C., Katata-Seru, L., Ebokaiwe, A. P., Ijomone, O. M., Onwudiwe, D. C., & Ebenso, E. E. 2018. Antimicrobial and Wound Healing Properties of Polyacrylonitrile-Moringa Extract Nanofibers. American Chemical Society Journal, 3(1), 4791−4797. doi:10.1021/acsomega.7b01981
Gitariastuti, N. K., Mulyani, S., & Wrasiati, L. P. 2020. Pengaruh Penambahan Bubuk Daun Kelor dan Suhu Pemanasan terhadap Karakteristik Body Scrub. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri, 8(1), 18-27. doi:10.24843/JRMA.2020.v08.i01.p03
Haerani, A., Yohana, A., Chaerunisa, & Subarnas, A. 2018. Antioksidan Untuk Kulit : REVIEW. Jurnal Farmaka, 16(2), 135-151.doi: 10.24198/jf.v16i2.17789
Marwiyah, & Pertiwi, M. K. 2019. Masker daun kelor, Daun Salam dan tepung Garut untuk mengurangi Jerawat pada Wajah. Jurnal Teknobuga, 7(1), 39-45. doi:10.15294/teknobuga.v7i1.19551
Masluhiya, S., Widodo, & Widyarti, S. 2018. Formulasi Masker Alami Berbahan Dasar Bengkoang Dan Jintan Hitam Untuk Mengurangi Kerutan Pada Kulit Wajah. Jurnal Care, 4(2), 22-34. doi:10.33366/cr.v4i2.466
Misnaiyah, Indani, Kamal, R. 2018. Daya Terima Konsumen Terhadap Puding Brokoli (Brassica Oleracea). Jurnal Ilmiah Pendidikan Kesejahteraan Keluarga 3(1):54–62. doi: 10.1017/CBO9781107415324.004.
Nilforoushzadeh, M. A., Amirkhani, M. A., Zarrintaj, P., Abolfazl, S. M., Tina, M., & Shiva, A. M. 2018. Skin care and rejuvenation by cosmeceutical facial mask. Journal of Cosmetic Dermatology, 2(1), 1-10. doi:10.1111/jocd.12730
Perwita, M. H. 2019. Pemanfaatan Ekstrak Moringa Oleifera Sebagai Masker Organik untuk Merawat Kesehatan kulit wajah. Jurnal Keluarga Sehat Sejahtera, 17(2), 36-41. doi:10.24114/jkss.v17i2.16469
Pratiwi, L., & Wahdaningsih, S. 2018. Formulasi Dan Aktivitas Antioksidan Masker Wajah Gel Peel Off Ekstrak Metanol Buah Pepaya (Carica papaya L.). Jurnal Farmasi Medical, 1(2), 50-62. doi:10.35799/pmj.1.2.2018.21643
Setiawati, R., & Sukmawati, A. 2018. Karakterisasi fisik dan aktivitas antioksidan masker wajah gel pell off yang mengandung sari buah naga (Hylocerus polyrhizus). Jurnal Farmasi Indonesia, 15(2), 66-74. doi:10.23917/pharmacon.v15i2.7245
Sholikhah, M., & Apriyanti, R. 2019. Formulasi Dan Karakterisasi Fisik Masker Gel Peeloff Ekstrak Lengkuas (Alpinia galanga, (L.) Sw). Jurnal Ilmu Farmasi dan Farmasi Klinik, 16(2), 99-104. doi:10.31942/jiffk.v16i02.3233
Sitompul, A., & Siregar, J. s. 2016. Perbedaan Hasil Pengurangan Jerawat Pada kulit Wajah Menggunakan Masker kefir Susu Kambing. Jurnal Pendidikan Teknik dan Vokasional, 2(2), 42-49. doi:10.21009/JPTV.2.2.5
Sulastri, A., & Chaerunisaa, A. Y. 2016. Formulasi Masker Gel Peel Off Untuk Perawatan Kulit Wajah. Jurnal Farmaka, 14(3), 17-26. doi:10.24198/jf.v14i3.10602.
Suryono, C., Ningrum, L., Dewi, T. R. 2018. Uji Kesukaan dan Organoleptik Terhadap 5 Kemasan dan Produk Kepulauan Seribu Secara Deskriptif. Jurnal Pariwisata 5(2):95-106. DOI: 10.31311/par.v5i2.3526
DOI
https://doi.org/10.21107/agrointek.v15i2.9592Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2021 Shiza Maunik Wijaya, Sri Wening
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.