PENDUGAAN UMUR SIMPAN GARAM FORTIFIKASI KELOR MENGGUNAKAN METODE ASLT

Resty Putri Ariesta Shandy, Iffan Maflahah, Asfan Asfan

Abstract

Moringa fortification salt is a salt that has the addition of nutrients using Moringa extract as an additional ingredient. Research objectives: 1) determine the effect of storage temperature and type of packaging on the quality of Moringa fortification salt. 2) determine the shelf life of the Moringa fortified salt product by estimating the shelf life of the Accelerated Shelf Life Testing (ASLT) method. The method used is the Arrhenius Model Accelerated Shelf Life Testing (ASLT). The results showed that differences in storage temperature and type of packaging significantly affected the color parameters of organoleptic tests, vitamin A, and vitamin C. The type of packaging significantly affected the parameters of NaCl content and color test (b). Shelf life of Moringa fortification salt using PET plastic bottle packaging temperature 60°C 16,71 months > PET plastic bottle packaging temperature 45°C 15,86 months > aluminum foil packaging temperature 60°C 15,17 months > aluminum foil packaging temperature 45°C C 14,80 months > PET plastic bottle packaging temperature 30°C 14,30 months > aluminum foil packaging temperature 30°C 13,47 months.

Keywords

Moringa Fortification Salt; Shelf Life; ASLT Method; Arrhenius Model

References

Adi, T. R., Supangat, A., Sulistiyo, B., Muljo, B., Amarullah, H., Prihadi, T. H., Sudarto, Soentjahjo, E., dan Rustam, A. 2006. Buku Panduan Pengembangan Usaha Terpadu Garam dan Artemia. Pusat Riset Wilayah Laut dan Sumberdaya Nonhayati. Badan Riset Kelautan dan Perikanan. Departemen Kelautan dan Perikanan, Jakarta.

Asiah, N., Cempaka, L., dan David, W. 2018. Panduan Praktis Pendugaan Umur Simpan Produk Pangan. Universitas Bakrie Press, Jakarta.

Astutik, A. D., Maflahah, I., dan Rakhmawati. 2019. Analisis Preferensi Konsumen terhadap Garam Fortifikasi Kelor. Jurnal Agriekonomika, 8(2), 117–127. https://doi.org/10.21107/agriekonomika.v8i2.5432

Buckle, K. A., Edwards, R. A., Fleet, G. H., dan Wotton, M. 2010. Ilmu Pangan. Terjemahan: Purnomo dan Adiono. Universitas Indonesia Press, Jakarta.

Budhikarjono, K. 2007. Perbaikan Kualitas Minyak Sawit sebagai Bahan Baku Sabun Melalui Proses Pemucatan dengan Oksidasi. Jurnal Teknik Kimia, 1(2), 54–59.

Cahyo, M. F. N., Hastuti, S., dan Maflahah, I. 2016. Penentuan Umur Simpan Terasi Instan dalam Kemasan. Jurnal Agrointek, 10(1), 55-61.

Efendi, M. N. F. 2017. Fortifikasi Garam Rakyat dengan Ekstraksi Senyawa Bioaktif Vitamin A Daun Kelor (Moringa oleifera Lamk). [SKRIPSI]. Bangkalan: Universitas Trunojoyo Madura.

Listanti, R., dan Ediati, R. 2018. Pendugaan Umur Simpan Gula Kelapa Kristal Menggunakan Metode Accelerated Shelf Lifetesting dengan Berbagai Jenis Kemasan. Prosiding Seminar Nasional Dan Call for Papers (pp. 233–244). Purwokerto: Universitas Jenderah Soedirman.

Mefriyanto, F. 2014. Perubahan Kadar NaCl Garam Rakyat Selama Masa Penyimpanan didalam Gudang. [SKRIPSI]. Bangkalan: Universitas Trunojoyo Madura.

Murti, K. H. 2017. Pengaruh Suhu Pengeringan terhadap Kandungan Vitamin C Buah Cabai Keriting Lado F1 (Capsicum Annuum L). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistem, 5(3), 245–256.

Rangga, A., Sartika, D., dan Puspita, C. R. 2016. Pendugaan Umur Simpan Keripik Pisang Kepok Putih (Musa acuminate sp.) Berdasarkan Kadar Air dan Tingkat Kerenyahan dalam Berbagai Jenis Kemasan dengan Model Pendekatan Arrhenius. Prosiding Seminar Nasional Pengembangan Teknologi Pertanian (pp. 174–182). Bandar Lampung: , Jurusan Teknologi Hasil Pertanian Politeknik Negeri Lampung.

Rauf, R. 2015. Kimia Pangan. C.V ANDI Offset, Yogyakarta.

Ritonga, A. M., Masrukhi, dan Ipung. 2018. Pendugaan Umur Simpan Gula Kelapa Kristal Menggunakan Metode Akselerasi Berdasarkan Pendekatan Kadar Air Kritis. Prosiding Seminar Nasional Dan Call for Papers (pp. 370–381). Purwokerto: Fakultas Pertanian Universitas Jenderah Soedirman.

Salim, Z., dan Munadi, E. 2016. Info Komoditi Garam. BPPP Kementerian Perdagangan Republik Indonesia, Jakarta.

Sucipta, I. N., Suriasih, K., dan Kencana, P. K. D. 2017. Pengemasan Pangan Kajian Pengemasan yang Aman, Nyaman, Efektif, dan Efisien. Udayana University Press, Denpasar.

Thariq, A. S., Swastawati, F., dan Surti, T. 2014. Pengaruh Perbedaan Konsentrasi Garam pada Peda Ikan Kembung (Rastrelliger neglectus) terhadap Kandungan Asam Glutamat Pemberi Rasa Gurih (Umami). Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 3(3), 104–111.

DOI

https://doi.org/10.21107/agrointek.v15i3.7093

Metrics

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2021 iffan maflahah

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.