PENGARUH KARAGENAN TERHADAP KARAKTERISTIK FISIK DAN KIMIA GEL CINCAU HIJAU POHON (Premna oblongifolia Merr.)

Windi Atmaka, Kelvin Muhammad Akbar, Bara Yudhistira, Sigit Prabawa

Abstract

Green grass has several bioactive content as well as the main fiber components of pectin. Green grass cincau are traditionally made for the filling of jelly that is beneficial to the digestion and health. Green grass jelly is easy to in decrease quality caused by internal and external factors. Addition of Hydrocolloidal such as Caragenan is expected to combine with green grass to produce more quality jelly. The aim of this research to know the influence of the Kappa-type Caragenan to the physical and chemical characteristics of green grass jelly. Experimental design in research using complete random design (RAL) with 1 treatment factor. For the addition of Kappa carrageenan, used 0.30%, 0.40%, 0.50% and 0.60%. Physical and chemical characteristics are analyzed, water content, ash content, pH value, crude fiber, antioxidant, syneresis, texture and yield. The result is that more and more the addition of Kappa Caragenan ash content, pH value, crude fiber content, antioxidant values, synergy and texture parameters are increasing in value. As for water content does not show difference and the yield parameter indicates decrease in value.

Keywords

kappa karagenan; jelly; green grass; cincau; gel

References

Agustin, Firdausia., Widya, D.R.P., 2014. Pembuatan Jelly Drink Averrhoa Blimbi L. (Kajian Proporsi Belimbing Wuluh: Air dan Konsentrasi Karagenan). J. Pangan dan Agroindustri 2, 1–9.

Akesowan, A., 2012. Syneresis and Texture Stability of Hydrogel Complexes Containing Konjac Flour Over Multiple Freeze-thaw Cycles. Life Sci. J. 9, 3.

Amelia, R., Widyaningsih, T.D., 2014. EFEK HIPOKOLESTEROLEMIK TEH INSTAN BERBASIS CINCAU HITAM ( Mesona palustris BL ) YANG DIUJI SECARA IN VIVO. J. Pangan dan Agroindustri 2, 28–33.

Amrullah,F. A.,Liman, . Erwanto., 2015. Pengaruh Penambahan Berbagia Jenis Sumber Karbohidrat pada Silase Limbah Sayuran terhadap Kadar Lemak Kasar, Serat Kasar, Protein Kasar, dan Bahan Ekstrak Tanpa Nitrogen. J. Ilm. Peternak. Terpadu 3, 221–227.

Andarwulan, N., Wijaya, H.C., Cahyono, D.T., 1996. Aktivitas Antioksidan dari Daun Sirih (Piper betle L.). Bul. Tek. dan Ind. Pangan 7, 29–37.

AOAC, 1995. Official Methods of analysis of AOAC International, 16th ed. The association of analitycal chemist, Inc., Arlington, VA, USA.

Astuti, Y., 1985. Pengaruh Cara Pengeringan Daun Cincau (Premna oblongifolia Mold) dan Penambahan Bahan Pengikat Terhadap Sifat Gel yang Dihasilkan. IPB.

Diharmi, A., 2016. Karakteristik Fisiko-Kimia Karagenan Rumput Laut Merah Eucheuma spinosum Dari Perairan Nusa Penida, Sumenep, dan Takalar. IPB Repos. Institut Pertanian Bogor. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Distantina, Sperisa., Rochmadi., W. dan M.F., 2012. Mekanisme Proses Tahap Ekstraksi Karagenan dari Eucheuma cottonii Menggunakan Pelarut Alkali. Agritech 32, 397–402.

Ekafitri, R., Kumalasari, R., Desnilasari, D., 2018. PENGARUH JENIS DAN KONSENTRASI HIDROKOLOID TERHADAP MUTU MINUMAN JELI MIX PEPAYA (Carica papaya) DAN NANAS (Ananas comosus). J. Penelit. Pascapanen Pertan. 13, 115. https://doi.org/10.21082/jpasca.v13n3.2016.115-124

Febriyanti, S., Yunianta, 2015. PENGARUH KONSENTRASI KARAGENAN DAN RASIO SARI JAHE EMPRIT(Zingiber officinale var. Rubrum) TERHADAP SIFAT FISIK, KIMIA, DAN ORGANOLEPTIK JELLY DRINK JAHE. J. Pangan 3, 542–550.

Glickman, 1983. Food Hydrocolloid, Vol.II. ed. CRC Press Inc Boca Raton, Florida.

Gontard, N., S., G., 1992. Bio Packaging Technology and Properties of Edible Biodegradable Material of Agricultural Origin.

Indrianti, N., R. Kumalasari, R. Ekafitri., D.A.D., 2013. Pengaruh Penggunaan Pati Ganyong, Tapioka, dan Mocaf sebagai Bahan Substitusi terhadap Sifat Fisik Mie Jagung Instan. J. Agritech 33, 391–398.

Jahangiri, Y., H. Ghahremani., J.A. Torghabeh., dan E.A.S., 2011. Effect of temperature and slovent on the total phenolic compounds extraction from leaves of Ficus carica. J. Chem. Pharm. Res. 3, 253–259.

Katrin, Elya, B., Shodiq, A. muhammad, 2012. Aktivitas Antioksidan Ekstrak dan Fraksi Daun Cincau Hijau Rambat (Cyclea barbataa Miers.) serta Identifikasi Golongan Senyawa dari Fraksi yang Paling Aktif. J. Bahan Alam Indones. 8.

Khoiriyah, N., Amalia, L., 2014. FORMULASI CINCAU JELLY DRINK (Premna oblongifolia L Merr) SEBAGAI PANGAN FUNGSIONAL SUMBER ANTIOKSIDAN. J. Gizi dan Pangan 9, 73–80. https://doi.org/10.25182/jgp.2014.9.2.

Kurniawan, A., Al-Baarri, A., Kusrahayu, 2012. Kadar Serat Kasar, Daya Ikat Air, dan Rendemen Bakso Ayam dengan Penambahan Keraginan. Apl. Teknol. Pangan 1, 23–27.

Kusumaningish, Triana, Nur Jannah Asrilya, Suci Wulandari, Dewi Restu Tri Wardani, dan K.F., 2015. Pengurangan Kadar Tanin pada Ekstrak Stevia rebaudiana dengan Menggunakan Karbon Aktif. J. Penelit. Kim. 11, 81–89.

Kusumaningsih, D. retno, 2003. Mempelajari Pembuatan Minuman Instan dari Ekstrak Daun Cincau Hijau Cyclea Barbata L.Miers Dan Premna Oblollgifolia Merr. Institut Pertanian Bogor. https://doi.org/10.16309/j.cnki.issn.1007-1776.2003.03.004

Lai, V.M.F., Wong, P.A.L., Lii, C.Y., 2000. Effects of cation properties on sol-gel transition and gel properties of κ-carrageenan. J. Food Sci. 65, 1332–1337. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2000.tb10607.x

Molyneux P, 2004. The use of the stable free radical diphenylpicryl-hydrazyl (DPPH) for estimating anti-oxidant activity. Songklanakarin J. Sci. Technol. 26, 211–219.

Nurdin, N., Kusharto, C.M., Tanziha, I., Januwati, M., 2009. KANDUNGAN KLOROFIL BERBAGAI JENIS DAUN TANAMAN DAN Cu-TURUNAN KLOROFIL SERTA KARAKTERISTIK FISIKO-KIMIANYA. J. Gizi dan Pangan 4, 13. https://doi.org/10.25182/jgp.2009.4.1.13-19

Prakash, A., Rigelhof, F., Miller, E., 2001. Antioxidant Activity. Medallion Lab. Anal. Prog. 19, 1–4.

Pujilestari, Shanti Iman Basriman, dan D.A.S., 2014. Karakteristik Gel Cincau Hitam Instan dengan Jenis Tepung dan Proporsi Tepung Serta Ekstrak Kering Cincau Hitam (Mesona Palustris BL) yang Berbeda, in: Prosiding Seminar Dan Lokakarya Nasional FKPT-TPI.

Rachmawati, A.K., Anandito, R.B.K., Manuhara, G.J., 2010. Extraction and characterization of pectin on green cincau (Premna oblongifolia) in edible film production. Biofarmasi J. Nat. Prod. Biochem. 8, 1–10. https://doi.org/10.13057/biofar/f080101

Rahayu, R., Taslim, E.M., Sumarno, 2013. Pembuatan Serbuk Daun Cincau Hijau R Ambat “Cyclea Barbata L.Miers”M Enggunakan Proses Maserasi Dan Foam Mat Drying. J. Teknol. Kim. dan Ind. 2, 24–31.

Sandria, N., Uju, U., Suptijah, P., 2017. DEPOLIMERISASI KAPPA KARAGINAN DENGAN MENGGUNAKAN PERACETIC ACID. J. Pengolah. Has. Perikan. Indones. 20, 524. https://doi.org/10.17844/jphpi.v20i3.19809

Sari, V.M., 2018. Variasi Konsentrasi Karagenan Pada Pembuatan Jelly Drink Mangga Pakel ( Mangifera Foetida) Terhadap Sifat Fisikokimia Dan Uji Organoleptik. Universitas Semarang.

Septian, B.A., Widyaningsih, T.D., 2014. The Role of Black Jelly Grass Drinks (Mesona palustris Bl.) for High Blood Pressure Reduction: A Review. J. Pangan dan Agroindustri 2, 198–202.

Septiani, Ika Nur., Basito., Esti, W., 2013. . Pengaruh Konsentrasi Agar-Agar dan Karagenan terhadap Karakteristik Fisik, Kimia, dan Sensori Selai Lembaran Jambu Biji Merah (Psidium guajava L.). J. Teknol. Has. Pertan. 6, 27–35.

Setyaningtyas, W., 2000. Karakteristik Pembentuka Gel Campuran Hidrokoloid Cincau Hijau (Premna oblongifolia Merr.) dan Alginat. Institut Pertanian Bogor.

Sudarmadji, S., B, H., Suhardi, 1997. Prosedur Analisis untuk Bahan Makanan dan Pertanian. Liberty Yogyakarta, Yogyakarta.

Verawaty, 2008. Pemetaan Tekstur dan Karakteristik Gel Hasil Kombinasi Karagenan dan Konjak. Institut Pertanian Bogor. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Widawati, Lina., Hendri, H., 2016. Pengaruh Konsentrasi Karagenan Terhadap Sifat Fisik, Kimia dan Organoleptik Minuman Jelly Nanas (Ananas comosus L. Merr). Agritepa 2, 144–152.

Winarno, F.G., 2007. Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama, Jakarta.

Wirjatmadi, B., M., A., S., P., 2002. Pemanfaatan Rumput Laut (Eucheuma Cottonii) Dalam Meningkatkan Kandungan Serat dan Yodium Tepung Terigu Dalam Pembuatan Mie Basah. J. Penelit. Med. Eksakta 13, 11–17.

Yousif, N. M. K., Huch M., Schuster T., Sung Co G., D.H.A., 2010. Diversity of Lactic Acid Bacteria from Hussuwa, a Traditional African Fermented Sorghum Food. J Food Microbiol. Vol. 27 757-768. 27, 757–768.

Yu, W., Yuan, L.W., Xin, J.H., 2011. Properties of K-Carrageenan and Synergistic Effect of K-Carrageenan and Konjac Gum. Adv. Mater. Res. 398, 1389–1393.

Zhaki, M., Harun, N., Hamzah, F., 2018. Pengaruh Penambahan Berbagai Konsentrasi Karagenan terhadap Karakteristik Fruit Leather Pepaya. Jom Ur 5.

DOI

https://doi.org/10.21107/agrointek.v14i2.6245

Metrics

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2020 windi atmaka, kelvin muhammad akbar, Bara Yudhistira, sigit prabawa

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.