PENGENDALIAN KUALITAS AMPLANG MENGGUNAKAN SEVEN TOOLS DI UD. KELOMPOK MELATI

Nina Hairiyah, Raden Rizki Amalia, Nuryati Nuryati

Abstract

UD Kelompok Melati is a home industry the processed of amplang.On the process, there is a deficiency product affect to not optimal profit for the industry. The aims of this research is find of the damage kind cause of amplang damage and step to minimize of amplang damage it used with old seven tools (flow chart, Check Sheet, Histogram, Control Chart and Cause and Effect Diagram). Data collection techniques are observation, interview and literature study. The research showed that the deficiency contained at UD Kelompok Melati is amplang cannot expand and perforated. The according of result by check sheet obtained percentage of defects that is 62,9%. The histogram shows from 1000 amplang to the samples, it has 389 amplang that is not expending and 240 amplang had a hole. Seen from control chart it shows the deformities are normal because it is not to cross either the top or down of the line, but quality control has to be optimum because the data of demage from check sheet is over 50%. The factor of damage according by cause and effect diagram is raw material, man and method.

Keywords

Amplang; seven tools; product defect; quality control

References

Abdurahman, N. C., Setyabudhi, A. L. and Herawati, A. (2018) ‘Analisis Pengendalian Kualitas Menggunakan Metode Seven Tools Upaya Mengurangi Reject Produk Grommet’, Jurnal Teknik Ibnu Sina (JT-IBSI), 3(2), pp. 1–10.

Alkatiri, H. A., Adianto, H. and Novirani, D. (2015) ‘Implementasi Pengendalian Kualitas Untuk Mengurangi Jumlah Produk Cacat Tekstil Kain Katun Menggunakan Metode Six Sigma Pada PT.SSP’, Jurnal Online Institut Teknologi Nasional, 03(03), pp. 148–159.

Aryanto, A. T. and Auliandri, T. A. (2015) ‘Analisis Kecacatan Produk Fillet Skin On Red Mullet Dengan The Basic Seven Tools Of Quality Dan Usulan Perbaikannya Menggunakan Metode Fmea (Failure Modes And Effect Analysis) Pada Pt. Holi Mina Jaya’, Jurnal Manajemen Teori dan Terapan, (1), p. `9-23.

Badan Pom (2017) Produksi Pangan Untuk Industri Rumah Tangga Kerupuk Amplang. Direktorat Pemberdayaan Masyarakat Dan Pelaku Usaha Deputi Bidang Pengawasan Pangan Olahan Badan Pengawas Obat Dan Makanan.

Bakhtiar, Tahir, S. and Hasni, R. A. (2013) ‘Analisa Pengendalian Kualitas Dengan Menggunakan Metode Statistical Quality Control ( SQC )’, Malikussaleh Industrial Engineering Journal, 2(1), pp. 29–36.

Budiyono, Haris. (2009). ‘Analisis Daya Simpan Produk Susu.’ Jurnal Paradigma 10(2): 198-211.

Chandradevi, A. and Puspitasari, N. B. (2014) ‘Analisa Pengendalian Kualitas Produksi Botol X 500 ml Pada PT . Berlina , tbk dengan Menggunakan Metode New Seven Tools. Universitas Diponegoro.

Diniaty, D. and Sandi (2016) ‘Analisis Kecacatan Produk Tiang Listrik Beton Menggunakan Metode Seven Tools dan New Seven Tools ( Studi Kasus : PT . Kunango Jantan )’, Jurnal Hasil Penelitian dan Karya Ilmiah dalam Bidang Teknik Industri, 2(2), p. 160.

Idris, I. et al. (2016) ‘Pengendalian Kualitas Tempe dengan Metode Seven Tools’, Jurnal Teknovasi, 03(1), pp. 66–80.

Kaban, R. (2014) ‘Pengendalian Kualitas Kemasan Plastik Pouch Menggunakan Statistical Procces Control ( SPC ) Di PT Incasi Raya Padang’, Jurnal Optimasi Sistem Industri, 13(1), p. 520.

Kusuma, F. (2017) ‘Pengendalian Kualitas Sepatu Dengan Menggunakan Metode Seven Tools Di PT . Halim Jaya Sakti Pasuruan’, Jurnal Ilmiah Mahasiswa Universitas Surabaya Vol.6, 6(2), pp. 1299–1309.

Qosthari, S. and Anna, C. (2016) ‘Pengaruh Penggunaan Jumlah Tapioka Dan Soda Kue Terhadap Hasil Jadi Amplang Ikan Lele (Clarias Sp.)’, e-journal Boga, 5(1), pp. 265–273.

Riani, L. P. (2016) ‘Analisis Pengendalian Kualitas Produk Tahu Putih (Studi Kasus Pada Home Industri Tahu Kasih Di Kabupaten Trenggalek)’, Akademika, 14(1), pp. 58–63.

Sari, I. A. and Bernik, M. (2018) ‘Penggunaan New And Old Seven Tools dalam Penerapan Six Sigma Pada Pengendalian Kualitas Produk Stay Headrest’, Jurnal Ekonomi Manajemen & Bisnis, 19(1), pp. 9–21.

Suci, Y. F., Nasution, Y. N. and Rizki, N. A. (2017) ‘Penggunaan Metode Seven New Quality Tools dan Metode DMAIC Six Sigma Pada Penerapan Pengendalian Kualitas Produk (Studi Kasus : Roti Durian Panglima Produksi PT. Panglima Roqiiqu Group Samarinda) Used’, Jurnal EKSPONENSIAL, 8(1), p. 28.

Sulastri (2018) ‘Analisis Pengendalian Kualitas ( Quality Control ) Dalam Proses Produksi Pada Home Indutry Amplang Pipih Mahakam Di Samarinda’, Journal Administrasi Bisnis, 6(4), pp. 1584–1585.

DOI

https://doi.org/10.21107/agrointek.v14i2.6055

Metrics

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2020 Nina Hairiyah, Raden Rizki Amalia, Nuryati Nuryati

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.