PENGGUNAAN SAW UNTUK ANALISIS PROSES PEREBUSAN KEDELAI DALAM PRODUKSI TEMPE

Dana Marsetiya Utama, Teguh Baroto

Abstract

This article describes assessment organoleptic quality in boiling process soybean at production tempe. we proposed the model for selecting boiling process soybean based on quality organoleptic. We used pairwise comparison and SAW the problem. Pairwise comparison used to determine to weigh for organoleptic criteria. SAW used for selecting boiling process alternative. the result of proposed pairwise comparison and SAW model showed this model effective for assessment organoleptic quality in boiling process soybean at production tempe.

Keywords

AHP, SAW, Tempe, Quality

References

Abiddin, M. Z., Mas’udin, I. & Utama, D. M. 2017. Pemilihan Strategi Pemasaran Dengan Metode SWOT Dan TOPSIS. 2017, 18, 13.

Afshari, A., Mojahed, M. & Yusuff, R. M. 2010. Simple additive weighting approach to personnel selection problem. International Journal of Innovation, Management and Technology, 1, 511.

Alemi-Ardakani, M., Milani, A. S., Yannacopoulos, S. & Shokouhi, G. 2016. On the effect of subjective, objective and combinative weighting in multiple criteria decision making: A case study on impact optimization of composites. Expert Systems with Applications, 46, 426-438.

Astuti, N. P. 2009. Sifat Organoleptik Tempe Kedelai yang Dibungkus Plastik, Daun Pisang dan Daun Jati. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Brans, J.-P. & Vincke, P. 1985. Note—A Preference Ranking Organisation Method: (The PROMETHEE Method for Multiple Criteria Decision-Making). Management science, 31, 647-656.

Dwi Saputri, S. & Arum, K. 2009. Pengaruh lama pemasakan dan temperatur pemasakan kedelai terhadap proses ekstraksi protein kedelai untuk pembuatan tahu.

Ginting, E., Antarlina, S. S. & Widowati, S. 2009. Varietas unggul kedelai untuk bahan baku industri pangan. Jurnal Litbang Pertanian, 28, 79-87.

Hadiwijaya, H. 2013. Pengaruh perbedaan penambahan gula terhadap karakteristik sirup buah naga merah (Hylocereus polyrhizus). Jurnal. Fakultas Teknologi Pertanian. Universitas Andalas.

Halifah, P. 2011. Pengaruh lama perebusan terhadap kadar protein tempe kacang tunggak (Vigna unguiculata). bionature, 12.

Haliza, W., Purwani, E. Y. & Thahir, R. 2016. Pemanfaatan kacang-kacangan lokal sebagai substitusi bahan baku tempe dan tahu. Buletin Teknologi Pasca Panen, 3, 1-8.

Hidayat, N. 2009. Tahapan proses pembuatan tempe, Malang. Indonesia, Universitas Brawijaya.

Juwita, A. P., Yamlean, P. V. & Edy, H. J. 2013. Formulasi Krim Ekstrak Etanol Daun Lamun (Syringodium isoetifolium). Pharmacon, 2.

Lai, Y.-J., Liu, T.-Y. & Hwang, C.-L. 1994. Topsis for MODM. European Journal of Operational Research, 76, 486-500.

Li, C., Fun, Y. & Hung, J. 1997. A new measure for supplier performance evaluation. IIE transactions, 29, 753-758.

Mappa, T., Edy, H. J. & Kojong, N. 2013. Formulasi Gel Ekstrak Daun Sasaladahan (Peperomia pellucida (L.) HBK) dan Uji Efektivitasnya Terhadap Luka Bakar pada Kelinci (Oryctolagus Cuniculus). Pharmacon, 2.

Mardani, A., Jusoh, A. & Zavadskas, E. K. 2015. Fuzzy multiple criteria decision-making techniques and applications–Two decades review from 1994 to 2014. Expert Systems with Applications, 42, 4126-4148.

Mulyadi, A. F., Wijana, S., Dewi, I. A. & Putri, W. I. 2014. Karakteristik organoleptik produk mie kering ubi jalar kuning (Ipomoea batatas)(kajian penambahan telur dan CMC). Malang: Fakultas Teknologi Pertanian. Universitas Brawijaya.

Opricovic, S. & Tzeng, G.-H. 2004. Compromise solution by MCDM methods: A comparative analysis of VIKOR and TOPSIS. European journal of operational research, 156, 445-455.

Resnawati, H. 2014. Kualitas susu pada berbagai pengolahan dan penyimpanan. JITV, 19.

Ristia, E., Daningsih, E. & Nurdini, A. 2014. Perbandingan Kadar Gizi Tempe Biji Nangka dan Tempe Kedelai. Jurnal Pendidikan dan Pembelajaran, 3.

Roy, B. 1968. Classement et choix en présence de points de vue multiples. Revue franįaise d'informatique et de recherche opérationnelle, 2, 57-75.

Saaty, T. L. 1990. How to make a decision: the analytic hierarchy process. European journal of operational research, 48, 9-26.

Shurtleff, W. & Aoyagi, A. 1979. The book of tempe, a super soyfood from Indonesia. Harper & Row. New York.

Sisriyenni, D. & Zurriyati, Y. 2014. Kajian kualitas dadih susu kerbau di dalam tabung bambu dan tabung plastik. Jurnal Pengkajian dan Pengembangan Teknologi Pertanian, 7.

Utari, D. M. 2010. Kandungan Asam Lemak, Zink, Dan Copper Pada Tempe, Bagaimana Potensinya Untuk Mencegah Penyakit Degeneratif. Gizi Indonesia, 33.

Wahyuni, R. 2011. Pemanfaatan Kulit Buah Naga Supermerah (Hylicereus Costaricensis) Sebagai Sumber Antioksidan Dan Pewarna Alami Pada Pembuatan Jelly. Jurnal Teknologi Pangan, 2, 68-85.

Widjanarko, S. B., Zubaidah, E. & Kusuma, A. M. 2012. Studi Kualitas Fisik-Kimiawi dan Organoleptik Sosis Ikan Lele Dumbo (Clarias Gariepinus) Akibat Pengaruh Perebusan, Pengukusan dan Kombinasinya dengan Pengasapan. Jurnal Teknologi Pertanian, 4.

Winarti, S., Harmayani, E. & Nurismanto, R. 2011. Karakteristik dan profil inulin beberapa jenis uwi (Dioscorea spp.). Agritech, 31.

DOI

https://doi.org/10.21107/agrointek.v12i2.4025

Metrics

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2018 AGROINTEK

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.