Pengaruh konsentrasi karagenan di dalam pembuatan nori daun binahong (Anredera cordifolia)

Karina Bianca Lewerissa, Sarlina Palimbong, Melinia Anggraini

Abstract

Nori is a sheet-shaped snack generally made from Porpyra red seaweed, which is not found in Indonesia. Meanwhile; the binahong plants (Anredera codifolia) are spread through out Indonesia. Binahong leaves are consumed without further processing. Binahong leaves are potential functional food, as they are rich in nutrient. They are high in vitamin A, and vitamin C. They also contain some protein, and fat.  However, binahong leaves have bitter taste and unfavored flavor. In this study, binahong leaves were processed into nori with various concentrations of carrageenan. The concentrations of added carrageenan were 1, 2, and 3 %.  The psychochemical properties of the resulting products were tested by proximate analysis and sensory tests. The result showed that the addition of carrageenan had no significant effect on water, protein, fat, and carbohydrate contents. However, it had significant difference on ash content.  Sensory testing showed that there was no significant difference between treatments in terms of appearance, taste, aroma, texture, and overall assessment.

Keywords

Binahong leaves; carrageenan; nori

References

Damayanthi, E., Dwiriani, C. M., Kustiyah, L., Biawan, D. 2010. Food Habit Among Elementary School Children in Urban Bogor. Jurnal Gizi dan Pangan, 5(3), 158–163.

Dewi, E., Agustina, R., Husna, M. 2020. Studi Etnomarfologi Tanaman Binahong (Anredera cordifolia) Di Pemukiman di Kabupaten Pidie Sebagai Upaya Swamedikasi. Jurnal Real Riset, 2(3), 27–28.

Fauzan, M. A. 2018. Kajian Pembuatan Nori Bar Dari Berbagai Varietas Rumput Laut (Eucheuma cottonii) dengan Penambahan Bayam (Amaranthus hybridus L). Universitas Muhammadiyah Malang.

Hardiyanti, Nisah, K. 2019. Analisi Kadar Serat Pada Bakso Bekatul dengan Metode Gravimetri. AMINA, 1(3), 103–107.

Harijono, Kusnadi, J., Setyo, A. M. 2001. Pengaruh Kadar Karaginan dan Total Padatan Terlarut Sari Buah Apel Muda Terhadap Aspek Kualitas Permen Jelly. Jurnal Teknologi Pangan, 2(2),110-116.

Haryu, A. S. P., Parnanto, N. H. R., Nursiwi, A. 2016. Pengaruh Penambahan Karagenan Terhadap Karakteristik Fisik, Kimia, dan Sensorik Fruit and Vegetable Leather Berbasis Albedo Semangka dan Labu Siam. Jurnal Teknosains Pangan, 5(3).

Haumahu, J. P. 2009. Mineral Pada Tanah yang Terbentuk Dari Batuan Andesi dan Bahan Lepas di Desa Hative Besar. Jurnal Budidaya Pertanian, 5(2), 74–80.

Hwang, E. S., Ki, K. N., Chung, H. Y. 2013. Proximate Composition, Amino Acid, Mineral, and Heavy Metal Content of Dried Laver. Prev Nutr Food Sci. , 18(2).

Loupatty V. D. 2016. Nori Nutrient Analysis from Seawed of Porphyra marcossi in Maluku Ocean. Eksakta, 14(2), 35–48.

Manoi, F. 2019. Binahong sebagai Obat. Warta Penelitian dan Pengembangan Tanaman Industri, 15(1), 3–5.

Marzuki, R. D., Andi, N. 2018. Pembinaan Masyarakat tentang Pemanfaatan Tanaman Binahong (Anredera cordifolia) sebagai obat tradisional di Gampong Sidorejo Langsa Lama. Jurnal Jeumpa, 5(2), 112–118.

Mawarni, S. A., Yuwono, S. S. 2018. Pengaruh Lama Pemasakan Dan Konsentrasi Karagenan Terhadap Sifat Fisik, Kimia Dan Organoleptik Selai Lembaran Mix Fruit (Belimbing dan Apel). Jurnal Pangan dan Agroindustri, 6(2), 33–41.

Nazwa, I., Rahayu, D. L. 2020. Parameter Organoleptik Nori Daun Kelor (Moringa oleifera) Dengan Variasi Konsentrasi Kappa Karagenan Dan Suhu Pengeringan. Edufortech, 5(2), 147–157.

Novea, S., Mustofa, A., Wulandari, Y. W. 2018. Pengaruh Lama Pengeringan dan Penambahan Karagenan Terhadap Karakteristik Nori Daun Kangkung (Ipomoea reptans Poir). Jurnal Ilmiah Teknologi dan Industri Pangan, 3(2), 84–94.

Pratiwi, U., Harun, N., Rossy, E. 2016. Pemanfaatan Karagenan Dalam Pembuatan Selai Lembaran Labu Kuning. Jurnal Jom Faperta, 3(2), 1–8.

Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian. 2018. Statistik Konsumsi Pangan 2018. Sekretariat Jendral Kementerian Pertanian.

Rifiana, A. J., Agustin, N. P., Suciawati, A. 2020. Pengaruh Solusi Daun Binahong (Anredera cordifolia) Dalam Mempertahankan Kesehatan Mulut Ibu Hamil di Desa Karang Tengah, Sukabumi, Jawa Barat . Journal for Quality in Women’s Health , 3(2), 110–116.

Riyanto, B., Trilaksani, W., Susiyana, L. E. 2014. Nori Imitasi Lembaran Dengan Konsep Edible Film Berbasis Protein Myofibrillar Ikan Nila. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 17(3), 263–280.

Rusli, A., Metusalach, M., Tahir, M. M. 2017. Characterization of Carrageenan Edible films Plasticized with Glycerol. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 20(2), 219. https://doi.org/10.17844/jphpi.v20i2.17499

Safira, A., Haryu, P., Her, N., Parnanto, R., Nursiwi, A. 2016. Pengaruh Penambahan Karagenan Terhadap Karakteristik Fisk, Kimia Dan Sensori Fruit And Vegetable Leather Berbasis Albedo Semangka (Citrulllus vulgaris schare.) Dan Labu Siam (Sechium edule). Jurnal Teknosains Pangan, 5(3), 1–8.

Sidi, N. C., Widowati, E., Nursiwi, A. 2014. Pengaruh Penambahan Karagenan Pkarakteristik Fisikokimia Dan Sensoris Fruit Leather Nana (Ananas comosus L. Mer) Dan Wortel (Daucus carota). Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 3(4), 122–127.

Soraya, N. 2013. Mengenal Produk Pangan dari Minyak Sawit. IPB Press.

Stevani, N., Mustofa, A., Wulandari, Y. W. 2018. Pengaruh Lama Pengeringan Dan Penambahan Karagenan Terhadap Karakteristik Nori Daun Kangkung (Ipomoea reptans Poir). Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 3(2), 84–94.

Subeki, S., Asih, I. P., Setyani, S., Nurayni, F. 2018. Kajian Formulasi Daun Singkong (Manihot esculenta) dan Rumput Laut (Eucheuma cottonii) Terhadap Sifat Sensor dan Kimia Nori. Prosiding Seminar Nasional Pengembangan Teknologi Pangan, 357–365.

Syarifah, I. 2016. Pengaruh Konsentrasi Tepung Kedelai dan Karagenan Terhadap Karakteristik “Snack Nori” dari Kulit Buah Naga. Universitas Pasundan.

Teddy, M. 2009. Pembuatan Nori Secara Tradisional dari Rumput Laut Jenis Glacilaria. Institut Pertanian Bogor.

Utami, H. F., Hastuti, R. B., Hastuti, E. D. 2015. Kualitas Daun Binahong (Anredera cordifolia) pada Suhu Pengeringan Berbeda. Jurnal Akademika Biologi, 4(2), 51–59.

Utami, P., Puspaningtyas, L. E. 2013. The Miracle of Herbs (1 ed.). Agro Media Pustaka.

Vallentine, G., Sumardianto, Wijayanti, I. 2020. Karakteristik Nori Dari Campuran Rumput Laut (Ulva lactuca Dan Gelidium sp). JPHPI 2020, Volume 23 Nomor 2, 23(2), 295–302.

DOI

https://doi.org/10.21107/agrointek.v18i4.20109

Metrics

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2024 Karina Bianca Lewerissa, Sarlina Palimbong, Melinia Anggraini

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.