Karakteristik fisikokimia minuman isotonik air kelapa dengan formulasi penambahan asam sitrat dan NaCl

Khusnul Khotimah Putri Asnia, Maherawati Maherawati, Lucky Hartanti

Abstract

Isotonic drinks contain sugar components as a source of energy, minerals to replace the body's electrolytes, and organic acids for body fitness. Isotonic drinks can be made from natural ingredients derived from local foods such as coconut. Coconut water naturally contains minerals such as potassium and sodium. Citric acid is added to meet the pH quality standards of isotonic drinks and enhance the sour taste. The addition of NaCl in this study aims to meet the standard of sodium content in isotonic drinks. This study aimed to determined the characteristics of the best isotonic drink made from coconut water with the addition of citric acid and NaCl formulations. This study used a single-factor Randomized Block Design (RBD), namely the addition of citric acid and NaCl, with three replications. The parameters observed were pH, sodium, potassium, total dissolved solids, plate count, and organoleptic. The data were analyzed using the ANOVA (α=5 %), followed by DMRT (α=5 %). The best treatment was tested using the effectiveness index test. The results showed that adding citric acid and NaCl affected the pH and sodium content. The coconut water isotonic drink has met the SNI for isotonic drinks for pH, sodium, and total dissolved solids. The organoleptic test showed differences in taste parameters and overall preference. The effectiveness index test shows that added 0.30 % citric acid and 0.35 % NaCl is the best coconut water isotonic drink.

Keywords

Coconut water; Citric acid; Isotonic drink; Sodium chloride

References

Achyadi, N.S., Sutrisno, A.D., Fauziah, A. 2018. Pengaruh Bahan Pengekstrak Terhadap Karakteristik Ekstrak Senyawa Fungsional Dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus). Pasundan Food Technology Journal, 4(1), 23–30.

Amanda, I.P., Tamrin, Hermanto. 2019. Pengaruh Suhu dan Lama Pemanasan Terhadap Karakteristik Fisik, Kimia, dan Penilaian Organoleptik Air Kelapa Kemasan. Jurnal Sains Dan Teknologi Pangan, 4(2), 2030–2040.

Ariviani, S., Fauza, G., Pawestri, C. 2018. Pengembangan Rosella Ungu (Hibiscus sabdariffa) Sebagai Minuman Isotonik Berpotensi Antioksidan dan Mampu Meningkatan Kebugaran Tubuh. Agritech, 37(4), 386.

Az-Zahra, N.I., Giyarto, G., Maryanto, M. 2019. Karakteristik Minuman Isotonik Berbahan Baku Air Kelapa dan Madu Pada Penyimpanan Dingin. Berkala Ilmiah Pertanian, 2(1), 1–5.

Bayu, M.K., Rizqiati, H., Nurwanto. 2017. Analisis Total Padatan Terlarut, Keasaman, Kadar Lemak, dan Tingkat Viskositas Pada Kefir Optimadengan Lama Fermentasi yang Berbeda. Jurnal Teknologi Pangan, 1(2), 33–38.

Budianto, T.H. 2020. Analisa Madu Pada Koloni Lebah Trigona Berbasis Arduino. Prosiding Seminar Penelitian Dan Dan Pengabdian Pada Masyarakat, 114–117.

Fahrizal, F., Zaldiansyah, T., Martunis, M. 2018. Karakteristik Organoleptik Pada Sirup Air Kelapa (Cocus nucifera) dengan Penambahan Gula Fruktosa sebagai Pengganti Gula Sukrosa. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 3(2), 345–350.

Fariza, I.E., Lubis, N., Soni, D. 2021. Pengaruh Suhu Penyimpanan dan Fortifikasi Terhadap Minuman Isotonik Dari Air Kelapa (Cocos nucifera L.). Jurnal Ilmu Pangan Dan Hasil Pertanian, 5(1), 75–83.

Herlinawati, L., Ningrumsari, I., Anggraeni, T. 2022. Kajian Konsentrasi Gula dan Asam Sitrat Terhadap Sifat Kimia dan Organoleptik Selai Pisang Nangka (Musa paradisiaca Formatypica). Jurnal Agribisnis dan Teknologi Pangan, 2(2), 72–89.

Intan Kailaku, S., Setiawan, B., Sulaeman, A. 2017. The Shelf Life Estimation of Cold Sterilized Coconut Water. Planta Tropika: Journal Of Agro Science, 5(1), 62–69.

Lamusu, D. 2018. Uji Organoleptik Jalangkote Ubi Jalar Ungu ( Ipomoea batatas L.) sebagai Upaya Diversifikasi Pangan. Jurnal Pengolahan Pangan, 3(1), 9–15.

Langkong, J., Sukendar, N.K., Ihsan, Z. 2018. Studi Pembuatan Minuman Isotonik Berbahan Baku Air Kelapa Tua (Cocos nucifera L.) dan Ekstrak Belimbing Wuluh (Avverhoa bilimbi L.) Menggunakan Metode Sterilisasi Non-Thermal Selama Penyimpanan. Canrea Journal: Food Technology, Nutritions, and Culinary Journal, 1(1), 53–62.

Lempoy, W.K., Mandey, L.C., Kandou, J. E.A. 2020. Pengaruh Penambahan Sari Buah Sirsak Terhadap Sifat Sensoris Minuman Isotonik Air Kelapa (Cocos nucifera L.). Jurnal Teknologi Pertanian (Agricultural Technology Journal, 11(1), 1–11.

Marsono, Y. 2008. Prospek Pengembangan Makanan Fungsional. Jurnal Teknologi Pangan Dan Gizi, 7(1), 19–27.

Marwanto, H.G., Tamrin. 2016. Pengaruh Konsentrasi Gula Kristal dan Asam Sitrat Terhadap Karakteristik Fisik, Kimia dan Organoleptik Sirup Air Kelapa. Jurnal Sains dan Teknologi Pangan, 1(3), 209–214.

Melisa, R., Mardesci, H. 2016. Studi Konsentrasi Gula yang Tepat dalam Pembuatan Sirup Buah Kelubi (Eleiodoxa conferta). Jurnal Teknologi Pertanian, 5(1), 37–44.

Nursanty, R.P., Subaidah, W.A., Muliasari, H., Juliantoni, Y., Hajrin, W. 2022. Pengaruh Variasi Konsentrasi Asam Sitrat dan Natrium Bikarbonat terhadap Sifat Fisik Granul Effervescent Sari Buah Duwet (Syzygim cumini L.). Majalah Farmasi dan Farmakologi, 26(1), 38–43.

Pakaya, S., Une, S., Antuli, Z. 2021. Karakteristik Kimia Minuman Isotonik Berbahan Baku Air Kelapa (Cocos nucifera) dan Ekstrak Jeruk Lemon (Citrus limon). Jambura Journal Of Food Technology, 3(2), 102–111.

Palawe, J.F.P., Antahari, J. 2018. TPC (Total Plate Count), WAC (Water Adsorbtion Capacity) Abon Ikan Selar dan Cooking Loss Daging Ikan Selar (Selaroides leptolesis). Jurnal Ilmiah Tindalung, 4(2), 57–60.

Polnaya, F.J., Breemer, R. 2016. Karakteristik Sifat-Sifat Kimia dan Organoleptik Kue Kering Berbahan Dasar Pati Sagu, Ubi Kayu, Ubi Jalar dan Keladi. Agritekno: Jurnal Teknologi Pertanian, 5(1), 1–6.

Prasetiyo, G., Lubis, N., Junaedi, E.C. 2021. Review: Kandungan Kalium Dan Natrium Dalam Air Kelapa Dari Tiga Varietas Sebagai Minuman Isotonik Alami: Review: Potassium And Sodium Content In Coconut Water From Three Varieties As Natural Isotonic Drinks. Jurnal Sains Dan Kesehatan, 3(4), 593–600.

Rao, S., Najam, R. 2016. Coconut Water Of Different Maturity Stages Ameliorates Inflammatory Processes In Model Of Inflammation. Journal Of Intercultural Ethnopharmacology, 5(3), 244–249.

Riyana, R. 2008. Mutu dan Daya Simpan Air Kelapa (Cocos Nucifera L.) yang Berpotensi Sebagai Minuman Isotonik [Skripsi]. Institut Pertanian Bogor.

Rosyida, F., Sulandari, L. 2014. Pengaruh Jumlah Gula dan Asam Sitrat Terhadap Sifat Organoleptik, Kadar Air dan Jumlah Mikroba Manisan Kering Siwalan (Borassus flabellifer). E-Journal Boga, 03(1), 297–307.

Rusanti, W.D., Siskayanti, R., Kosim, M.E. 2019. Pengaruh Penambahan Ekstrak Lidah Buaya Terhadap Sifat Fitokimia Minuman Isotonik Air Kelapa. Prosiding Seminar Nasional Sains dan Teknologi, 1–4.

Sitompul, N.M., Lubis, Z., Suhaidi, I. 2014. Pengaruh Perbandingan Sari Mengkudu Dengan Sari Nanas Dan Jumlah Sukrosa Terhadap Mutu Minuman Serbuk Mengkudu Instan. Jurnal Rekayasa Pangan Dan Pertanian, 2(1), 29–36.

Tarwendah, I.P. 2017. Jurnal Review: Studi Komparasi Atribut Sensoris Dan Kesadaran Merek Produk Pangan. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 5(2), 66–73.

Tuyekar, S.N., Tawade, B.S., Singh, K.S., Wagh, V.S., Vidhate, P.K., Yevale, R.P., Gaikwad, S., Kale, M. 2021. An Overview on Coconut Water: As A Multipurpose Nutrition. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 68(2), 63–70.

Vilaplana, A.G., Villan˜o, D., Moreno, D.A., Viguera, C.G. 2013. New isotonic drinks with antioxidant and biological capacities from berries (maqui, ac¸aı´ and blackthorn) and lemon juice. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 64(7), 897–906.

Widowati, E., Parnanto, N.H.R., Muthoharoh, M. 2020. Pengaruh Enzim Poligalakturonase dan Gelatin dalam Klarifikasi Sari Buah Naga Super Merah (Hylocereus costaricensis). Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 13(1), 56–69.

DOI

https://doi.org/10.21107/agrointek.v18i1.17733

Metrics

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2024 Khusnul Khotimah Putri Asnia, Maherawati Maherawati, Lucky Hartanti

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.