Seaweed nori (Kappapycus alvarezi) physicochemical and organoleptic characteristics with moringa leaf fortification (Moringa oleifera LAM)
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Akesowan, A. 2010. Quality characteristics of light pork burgers fortified with soy protein isolate. Food Science and Biotechnology. 19(5): 1143- 1149.
Aminah, S., Ramdhan, T., and Yanis, M. 2015. The nutritional content and functional properties of the Moringa plant (Moringa oleifera). Buletin Pertanian Perkotaan, 5(2), 35- 44.
Andarwulan, N., Kusnandar, F. dan Herawati, D. 2011. Food analysis. Dian Rakyat
Anggadiredja, J. T., A. Zatnika., H. Purwoto dan S. Istini. 2006. Seaweed. Jakarta. Penebar Swadaya. 133 hal.
Ardila, T. T. 2020. Uji total fenol dan aktivitas antioksidan daun teh (Camellia sinensis) berdasarkan tahun pangkas di Kebun Teh Wonosari Lawang. Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim, Malang.
Diantoro, A., Rohman, M., and Talupi, H. 2015. Effect of Addition of Moringa Leaf Extract (Moringa Oleifera L.) on Yoghurt Quality. Food Technology : Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 6(2). https://doi.org/10.35891/tp.v6i2.469
Fera, M., and N. Nurkholik. 2018. Kualitas fisik edible film yang diproduksi dari kombinasi gelatin kulit domba dan agar (Gracilaria sp). Journal of Food and Life Sciences 2(1):45–56.
Fitriana, W.D., Ersam, T,. Shimizu,K., Fatmawati, S. 2016. Antioxidant Activity of Moringa oleifera Extracts. Indones. J. Chem, (16(3): 297-301
Goretti, M. 2017. Pemberian ekstrak rumput laut (Kappaphycus alvarezii) menghambat peningkatan alanine aminotransferase dan perlemakan sel hati tetapi tidak menghambat aspartate aminotransferase pada tikus (Rattus norvegicus) jantan wistar yang diberi alkohol. Universitas udayana, Denpasar.
Hasiru R, Niode Y.I, Rahim E, Payu R.B, Sahami F, Azis M, and Utiarahman M. 2010. Feasibility study of seaweed industry clusters in Gorontalo District. Jurnal Inovasi Gorontalo, 5(3):11-22.
Herawati, H. 2018. The hydrocolloids potential as additive materials to the qualified food and non-food products. Jurnal Litbang Pertanian, 37(1): 17-25. doi: 10.21082/jp3.v37n1.2018.p17-25.
Ihsan, F. 2016. Pembuatan nori dengan pemanfaatan kolang-kaling sebagai bahan substitusi rumput laut jenis Eucheuma cottonii. UNIVERSITAS ANDALAS., Padang.
Indriyani, R., and S. Subeki. 2018. Kajian pembuatan nori dari kombinasi daun singkong (Manihot esculenta) dan rumput laut (Eucheuma cottonii). Pages 392–403 SEMINAR NASIONAL PATPI 2017 “PERAN AHLI TEKNOLOGI PANGAN DALAM MEWUJUDKAN KETAHANAN PANGAN NASIONAL. Universitas Lampung , Bandar Lampung.
Khasanah, V., and Astuti, P. 2019. Effect of Addition of Moringa (Moringa Oleifera) Dau Extract on Sensory Quality and Protein Content of Mocaf Flour Substituted Wet Noodles.
Lantah, P. L., Montolalu, L. A., and Reo, A. R. 2017. Phytochemical Content and Antioxidant Activity of Kappaphycus Alvarezii Seaweed Methanol Extract. Media Teknologi Hasil Perikanan, 5(3), 73. Https://Doi.Org/10.35800/Mthp.5.3.2017.16785
Levine, I. A., and Sahoo, D. 2010. Porphyra: Harvesting Gold From The Sea. New Delhi. I.K. International Pub. House.
Rizkayanti, R., Diah, A. W. M., and Jura, M. R. 2017. Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Air Dan Ekstrak Etanol Daun Kelor (Moringa Oleifera Lam). Jurnal Akademika Kimia, 6(2), 125. Https://Doi.Org/10.22487/J24775185.2017.V6.I2.9244
Roihanah, M., and R. Ismawati. 2014. Pengaruh jumlah karagenan dan ekstrak daun pandanwangi (pandanus amaryllifolius) terhadap sifat organoleptik jelly drink daun kelor (Moringa oleifera). e-Journal Boga 3(3):96–106.
Rosalina, A. D., Yonvitner, Y., and Imran, Z. 2019. Pesnorkel Behavior towards Coral Reef Ecosystem (Case Study in Thousand Islands Marine National Park, Dki Jakarta). Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 24(4), 327–336. https://doi.org/10.18343/jipi.24.4.327
Sirat, D. W. 2012. Antioxidants in Red Seaweed Meatballs Eucheuma Cottonii. 1(1), 4.
Sagala, Z., and A. Juniasti. 2021. Uji Penetapan Kadar Total Fenolik dan Nilai SPF (Sun Protection Factor) Ekstrak Etanol Daun Kelor (Moringa Oleifera L.). Indonesia Natural Research Pharmaceutical Journal 6(2):43–50.
Susanty, S., N. A. Ridnugrah, A. Chaeruddin, and S. A. Yudistirani. 2019. Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera) Sebagai Zat Tambahan Pembuatan Moisturizer. Page Seminar Nasional Sains dan Teknologi . Universitas Muhammadiyah Jakarta, Jakarta.
Toripah, S. S. 2014. Aktivitas antioksidan dan kandungan total fenolik ekstrak daun kelor (Moringa oleifera LAM). Jurnal Ilmiah Pharmacon 3(4):37–43.
Verdiana, M., Widarta, I. W. R., and Permana, I. D. G. M. 2018. Effect of Solvent Type on Extraction Using Ultrasonic Waves on Antioxidant Activity of Lemon Peel Extract (Citrus Limon (Linn.) Burm F.). Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (Itepa), 7(4), 213. https://doi.org/10.24843/itepa.2018.v07.i04.p08
Wenno, M. R., J. L. Thenu, and C. G. C. Lopulalan. 2012. Karakteristik Kappa Karaginan dari Kappaphycus alvarezii Pada Berbagai Umur Panen. Jurnal Pascapanen dan Bioteknologi 7(1):61–67.
Zakaria, F. R., Priosoeryanto, B. P., Erniati, E., and Sajida, S. 2017. Nori Characteristics From A Mixture Of Seaweed Ulva Lactuca And Eucheuma Cottonii. Journal of Postharvest and Marine and Fisheries Biotechnology, 12(1), 23. https://doi.org/10.15578/jpbkp.v12i1.336
DOI
https://doi.org/10.21107/agrointek.v18i2.16764Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Marleni Limonu, Yoyanda Bait, Adnan Engelen, Nurhayati Muhsin
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.