SHELF-LIFE ESTIMATION OF PINEAPPLE CHIPS BY A WATER SORPTION ISOTHERM CURVE APPROACH

Dewi Fortuna Ayu, Nurmadhona Nurmadhona, Raswen Efendi

Abstract

Pineapple chips have low moisture content and water activity, so they are able to absorb water from the environment and have an impact on shorter shelf life.  One way to reduce the absorption of moisture is by choosing to package with good barrier properties. This study conducted experimentally to estimate the shelf life of household products of pineapple chips with aluminum foil and polypropylene packaging using the water sorption isotherm (ISA) curve approach. Some models of the ISA curve equation were tried, including GAB, Hasley, Caurie, Chen Clayton, Oswin, and Henderson. The parameters observed in this study consisted of initial, critical, and equilibrium moisture content, determination of the water sorption isotherm curve, slope value, saturated vapor pressure, packaging permeability, packaging area, dry weight per package, and calculation of shelf life. The results showed that the selected ISA curve equation model for pineapple chips was the Hasley model with the equation Log [In 1/aw)] = Log -1.73 + Log 1.42 Me. Permeability of polypropylene packaging was obtained at 0.1275 (g/m2.hari.mmHg), while aluminum foil was 0.0441 (g/m2.hari.mmHg). Therefore, pineapple chips have a shorter shelf life with polypropylene packaging compared to aluminum foil. The shelf life of pineapple chips with polypropylene packaging at RH 70-90% was 31.5-46.5 days, while aluminum foil packaging at RH 70-90% was 87.3-129.3 days with a critical water content of 0.0674 g H2O/g of the material. The use of aluminum foil packaging extended 2-3 times the shelf life of pineapple chips to increase the added value of the household industry of pineapple chips

Keywords

pineapple chips; shelf life; water sorption isotherm curve;

References

Afriyanti. 2017. Pendugaan umur simpan keripik tempe sagu menggunakan pengemas plastik PP dengan metode Arrhenius. Jurnal Ilmu Pangan dan Hasil Pertanian 1(1):71–79. DOI:10.26877/jiphp.v1i1.1353.

Amanto, B.S., Siswanti, dan A. Angga. 2015. Kinetika pengeringan Temu Giring (Curcuma heyneana Valeton dan van Zijp) menggunakan Cabinet Dryer dengan perlakuan pendahuluan Blanching. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian 8(2):107-114. DOI: https://doi.org/10.20961/jthp.v0i0.12900.

Aprida, P.D., M. Suprayatmi dan R. Hutami. 2017. Pendugaan umur simpan susu bubuk full cream yang dikemas dengan alumunium foil (AL7) atau metalized plastic (VM-PET12). Jurnal Agroindustri Halal 3(2):97-104. DOI:10.30997/jah.v3i2.836.

Astoko, E.P. 2021. Analisis usaha Nanas Asam Gulas (Ananas comosus L. Merr) di Koperta Langgeng Mulyo, Desa Ngacar, Kabupaten Kediri Jawa Timur. AGRILAN 9(1):79-87. DOI:10.30598/agrilan.v9i1.1184.

Badan Pusat Statistik Provinsi Riau. 2021. Produksi Buah-buahan menurut Jenis dan Kota/Kabupaten. Riau, Pekanbaru.

Badan Standarisasi Nasional. 1996. Standar Nasional Indonesia 01-4304 Keripik Nanas. Badan Standarisasi Nasional, Jakarta.

Budijanto, S. Sitanggang, A. B., dan Kartika, Y.D. 2010. Penentuan umur simpan tortilla dengan metode akselerasi berdasarkan kadar air kritis serta pemodelan ketepatan sorpsi isotermnya. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan 21(2):165–170.

Diah, I., Theresia, D.S., Inti, M.A dan Supriyadi. 2017. Pendugaan umur simpan kerupuk ikan lele dumbo (Clarias gariepinus) panggang dalam kemasan plastik metalik dan polipropilen. JPB Kelautan dan Perikanan 12(1):55-70. DOI:10.15578/jpbkp.v12i1.342.

Fajriyani, A., W. Hersoelistyorini, dan N. Nurhidajah. 2019. Nilai TBA, FFA, kadar air dan sifat sensori keripik kentang berdasarkan jenis kemasan dan lama penyimpanan. Jurnal Pangan dan Gizi 9(2):54-68. DOI:10.26714/jpg.9.2.2019.54-68.

Fiana, R., dan C. Refdi. 2018. Pendugaan umur simpan minuman instan teh kombucha menggunakan pendekatan kadar air kritis dengan metode accelerated shelf life test (ASLT). Jurnal Teknologi Pertanian Andalas. 22(2): 150–156. DOI:10.2507/Fjtpa.22.2.150-156.

Idayanti, D. 2018. Pembuatan dan pendugaan lama simpan bubuk asam sunti dalam kemasan dengan metode sorpsi. Jurnal Keteknikan Pertanian 6(2):151–156. DOI:/10.19028/jtep.06.2.151-156.

Ikasari, D., T. D. Suryaningrum, I. M. Arti, dan S. Supriyadi. 2017. Pendugaan umur simpan kerupuk ikan lele dumbo (Clarias gariepinus) panggang dalam kemasan plastik metalik dan polipropilen. Jurnal Pascapanen dan Bioteknologi Kelautan dan Perikanan 12(1):55. DOI:10.15578/jpbkp.v12i1.342.

Kosasih, A. H. M. 2018. Pendugaan Umur Simpan Produk Bumbu Instan Bubuk dengan Pendekatan Kadar Air Kritis. Disertasi. Institut Pertanian Bogor, Bogor.

Murni, A., H. Rusmarilin, dan Ridwansyah. 2017. Pendugaan umur simpan kerupuk bawang kentang dengan metode akselerasi berdasarkan pendekatan kadar air kritis. Jurnal Rekayasa Pangan dan Pertanian 5(1):11–25.

Nurhedianto, M. R., S. Khaswarina, dan E. Maharani. 2019. Analisis usahatani nanas di Desa Kualu Nenas Kecamatan Tambang Kabupaten Kampar. JOM FAPERTA 6(1):1–5.

Pertiwi, C., S. Ginting, dan Ridwansyah. 2017. Pendugaan umur simpan cookies nanas dengan metode akselerasi berdasarkan pendekatan kadar air kritis. Jurnal Rekayasa Pangan dan Pertanian 5(1):51–65.

Putri, D. P., L. E. Yulianti, dan N. Afifah. 2021. Accelerated shelf life testing of mocatilla chip using critical moisture content approach and models of sorption isotherms. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering 1011(1). DOI:10.1088/1757-899X/1011/1/012023.

Rahayu, W. P., M. Arpah, dan E. Diah. 2005. Penentuan waktu kadaluarsa dan model sorpsi isotermis biji dan bubuk lada hitam (Piper nigrum L.). Jurnal Teknologi dan Industri Pangan 16(1):31–28.

Ritonga, A. M., Masrukhi, dan Ipung. 2018. Pendugaan umur simpan gula kelapa kristal menggunakan metode akselerasi berdasarkan pendekatan kadar air kritis. In Prosiding Seminar Nasional dan Call for Papers: Pengembangan Sumber Daya Perdesaan dan Kearifan Lokal Berkelanjutan VIII. (hal. 370–381). DOI:10.21776/ub.jtp.2020.021.01.2.

Sunyoto, M., M. Djali dan M. Syafaah. 2017. Pendugaan umur simpan kerupuk ikan dalam berbagai jenis kemasan dengan metode akselerasi melalui pendekatan kadar air kritis. Jurnal Penelitian Pangan 2(1):55-63.

Wijanarti, S., G. Ambarwati, I. Sabarisman, U. G. Mada, J. Flora, dan N. Bulaksumur. 2019. Shelf life determination of pegagan (Centella asiatica) chips using accelerated shelf-life testing (ASLT) method. Agroindustrial Journal 6(1):396–404.

Yowandita, R. 2018. Pembuatan jelly drink nanas (Ananas comosus) kajian tingkat kematangan buah nanas dan konsentrasi penambahan karagenan terhadap sifat fisik, kimia dan organoleptik. Jurnal Pangan dan Agroindustri 6(2):63-73. DOI:10.21776/ub.jpa.2018.006.02.

DOI

https://doi.org/10.21107/agrointek.v17i3.14686

Metrics

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2023 Dewi Fortuna Ayu, Nurmadhona Nurmadhona, Raswen Efendi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.