OPTIMASI PENINGKATAN KUALITAS TEPUNG LINDUR DENGAN PENAMBAHAN KONSENTRASI ASAM AMINO DAN ENZIM TRANSGLUTAMINASE
Abstract
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Adeleke, O. A., A. A. A. Latiff, M. R. Saphira, Z. Daud, N. Ismail, A. Ahsan, N. A. A. Aziz, M. Ndah, V. Kumar, A. G. Adel, M. A. Rosli, and M. Hijab. 2018. Locally Derived Activated Carbon From Domestic, Agricultural and Industrial Wastes for the Treatment of Palm Oil Mill Effluent. Page Nanotechnology in Water and Wastewater Treatment: Theory and Applications. Elsevier Inc.
Amir, R. M., F. M. Anjum, M. I. Khan, M. R. Khan, I. Pasha, and M. Nadeem. 2013. Application of Fourier Transform Infrared (FTIR) Spectroscopy for The Identification of Wheat Varieties. Journal of Food Science and Technology 50(5):1018–1023.
Bunga, S. M., A. M. Jacoeb, and T. Nurhayati. 2017. Karakteristik Pati Dari Buah Lindur dan Aplikasinya Sebagai Edible Film. Jphpi 20(3):446–455.
Demiate, I. M., N. Dupuy, J. P. Huvenne, M. P. Cereda, and G. Wosiacki. 2000. Relationship Between Baking Behavior of Modified Cassava Starches and Starch Chemical Structure Determined by FTIR Spectroscopy. Carbohydrate Polymers 42(2):149–158.
Dewi, N. S., N. H. R. Parnanto, and A. R. Ariyantoro. 2014. Karakteristik Sifat Fisikokimia Tepung Bengkuang (Pachyrhizus Erosus) Dimodifikasi Secara Asetilasi Dengan Variasi Konsentrasi Asam Asetat Selama Perendaman. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian 7(2):104–112.
Gita, R. S. D., and S. Danuji. 2018. Studi Pembuatan Biskuit Fungsional dengan Substitusi Tepung Ikan Gabus dan Tepung Daun Kelor. BIOEDUSAINS: Jurnal Pendidikan Biologi dan Sains 1(2):155–162.
Gujral, H. S., and C. M. Rosell. 2004. Functionality of Rice Flour Modified With A Microbial Transglutaminase. Journal of Cereal Science 39(2):225–230.
Hartini, S., G. B. Saputro, M. Yulianto, and Suprajaka. 2010. Assessing The Used of Remotely Sensed Data for Mapping Mangroves Indonesia. International Conference on Electric Power Systems, High voltages, Electric machines, International conference on Remote sensing - Proceedings:210–215.
Helmi, S. R., Ridwansyah, and H. Rusmarilin. 2015. Karakteristik Kimia dan Fungsional Tepung Komposit Dari Jenis Tepung Kasava Termodifikasi Pada Berbagai Metoda Pengeringan dan Tepung Terigu. Rekayasa Pangan dan Pertanian 3(4):489–495.
Hidayat, T., P. Suptijah, and Nurjanah. 2014. Karakterisasi Tepung Buah Lindur (Brugueira Gymnorrhiza) Sebagai Beras Analog Dengan Penambahan Sagu dan Kitosan. JPHPI 16(3):268–277.
Ilminingtyas, D., D. Kartikawati, and B. Hermanu. 2020. Diversifikasi Sumber Pangan Lokal : Evaluasi Nilai Gizi dan Nilai Kalori Tepung. SEMINAR NASIONAL KONSORSIUM UNTAG Indonesia 2(1):138–149.
Kang, N., Y. J. Zuo, L. Hilliou, M. Ashokkumar, and Y. Hemar. 2016. Viscosity and Hydrodynamic Radius Relationship of High-Power Ultrasound Depolymerised Starch Pastes With Different Amylose Content. Food Hydrocolloids 52:183–191.
Lastari, A. N., R. B. K. Anandito, and S. Siswanti. 2016. Pengaruh Konsentrasi Natrium Metabisulfit (Na2S2O5) dan Lama Perendaman Terhadap Karakteristik Tepung Kecambah Kedelai. Jurnal Teknosains Pangan V(2).
Lubis, N. Y., N. Fauziah, R. R. Ilahi, and A. Rustamsyah. 2019. Peningkatan Nilai Ekonomi Modifikasi Pati Umbi Taka (Tacca leontopetaloides (L.) Kuntze) Sebagai Bahan Baku Pembuatan Biskuit Herbal. Jurnal Sains dan Teknologi Pangan 4(5):2511–2517.
Maharani, Y., F. Hamzah, and Rahmayuni. 2017. Pengaruh Perlakuan Sodium Tripolyphosphate (STPP) Pada Pati Sagu Termodifikasi Terhadap Ketebalan, Transparansi dan Laju Perpindahan Uap Air Edible Film. JOM FAPERTA 4(2):1–13.
Marcoa, C., and C. M. Rosell. 2008. Effect of Different Protein Isolates and Transglutaminase on Rice Flour Properties. Journal of Food Engineering 84(1):132–139.
Mayasopha, A. Y., F. Herfianita, and A. Sutrisno. 2014. Aplikasi Enzim Transglutaminase Pada Produk Pangan: Kajian Pustaka. Jurnal Pangan dan Agroindustri 3(3):1145–1151.
Nuraisyah, A., S. Raharja, and F. Udin. 2018. Karakteristik Kimia Roti Tepung Beras Dengan Tambahan Enzim Transglutaminase. jurnal Teknologi Industri Pertanian 28(3):318–330.
Pavia, D. L., G. M. Lampman, G. S. Kriz, and J. R. Vyvyan. 2015. Introduction to Soft X-Ray Spectroscopy. Page American Journal of Physics. Washington.
Pramesti, H. A., K. Siadi, and E. Cahyono. 2015. Analisis Rasio Kadar Amilosa/Amilopektin dalam Amilum dari Beberapa Jenis Umbi. IJCS - Indonesia Journal of Chemical Science 4(1):27–30.
Raharja, S., O. Suparno, F. Udin, F. P. Listyaningrum, and A. Nuraisyah. 2018. The Optimization of Rice Flour Cross-Linking With Gluten To Improve the Dough Quality of Rice Flour 7(4):50–53.
Raina, C. S., S. Singh, A. S. Bawa, and D. C. Saxena. 2006. Some Characteristics of Acetylated, Cross-Linked and Dual Modified Indian Rice Starches. European Food Research and Technology 223(4):561–570.
Sarofa, U., S. Djajati, and S. N. Cholifah. 2014. Pembuatan Roti Manis (Kajian Substitusi Tepung Terigu dan Kulit Manggis dengan Penambahan Gluten). J. Rekapangan 8(2):171–178.
Storck, C. R., da R. E. Zavareze, M. A. Gularte, M. C. Elias, C. M. Rosell, and A. R. G. Dias. 2013. Protein Enrichment and Its Effects on Gluten-Free Bread Characteristics. LWT - Food Science and Technology 53(1):346–354.
Sulistyawati, Wigyanto, and S. Kumalaningsih. 2012. Produksi Tepung Buah Lindur (Bruguiera gymnorrhiza Lamk) Rendah Tanin dan HCN Sebagai Bahan Pangan Alternatif. Jurnal Teknologi Pertanian 13(3):187–198.
Sunyoto, M., R. Andoyo, H. Radiani, and Michelle. 2016. Kajian Sifat Fungsional Pati Ubi Jalar Melalui Perlakuan Modifikasi Heat Mositure Treatment sebagai Sediaan Pangan Darurat. Sains dan Teknologi 5(2):846–854.
Syafutri, M. I. 2015. Sifat Fungsional dan Sifat Pasta Pati Sagu Bangka. Sagu 14(1):1–5.
Trihaditia, R., M. Syamsiah, and A. Awaliyah. 2018. Penentuan Formulasi Optimum Pembuatan Penambahan Tepung Terigu Menggunakan Metode RSM (Response Surface Method). Agroscience 8(2):212–230.
Wen, C., L. Lu, and X. Li. 2014. Mechanically Robust Gelatin-Alginate IPN Hydrogels by A Combination of Enzymatic and Ionic Crosslinking Approaches. Macromolecular Materials and Engineering 299(4):504–513.
Yuliana, N., S. Nurdjanah, R. Sugiharto, and D. Amethy. 2014. Effect of Spontaneous Lactic Acid Fermentation on Physico-Chemical Properties of Sweet Potato Flour. Microbiology Indonesia 8(1):1–8.
DOI
https://doi.org/10.21107/agrointek.v17i2.14223Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Muhammad Rahmad Ramadhan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.