Ekstrak bunga telang sebagai pengganti ZA pada fermentasi nata de banana peel
Abstract
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Anam, C. 2019. Mengungkap Senyawa pada Nata De Coco sebagai Pangan Fungsional, Jurnal Ilmu Pangan dan Hasil Pertanian, 3(1), pp. 42–53. doi: 10.26877/jiphp.v3i1.3453.
Arias, D. et al. (2021) ‘Evaluation of the physicochemical properties of pectin extracted from Musa paradisiaca banana peels at different pH conditions in the formation of nanoparticles’, Heliyon, 7(1). doi: 10.1016/j.heliyon.2021.e06059.
Arifiani, N., Sani, T. A. and Utami, A. Y. U. S. (2015) ‘Peningkatan kualitas nata de cane dari limbah nira tebu metode Budchips dengan penambahan ekstrak tauge sebagai sumber nitrogen’, Bioteknologi, 12(2), pp. 29–33. doi: 10.13057/biotek/c120201.
Bharathee, R. C. et al. (2014) ‘in Vitro Antirheumatoid Arthritic Activity of Aqueous Root Extract of Clitoria Ternatea’, International Research Journal of Pharmacy, 5(12), pp. 926–928. doi: 10.7897/2230-8407.0512188.
Daisy, P. et al. (2009) ‘Antihyperglycemic and antihyperlipidemic effects of Clitoria ternatea Linn. in alloxan-induced diabetic rats’, African Journal of Microbiology Research, 3(5), pp. 287–291.
Effendi, D. S. and Utami, S. (2013) ‘Pengaruh Penggunaan Bahan Dasar dan Jenis Gula Terhadap Tebal Lapisan dan Uji Organoleptik Nata Sebagai Petunjuk Praktikum Biologi.’, Jurnal Pendidikan, 19, pp. 1–10. Available at: http://e-journal.ikippgrimadiun.ac.id/index.php/JP/article/view/180/154.
Eleazu CO, O. DO (2014) ‘Nutrient and Heavy Metal Composition of Plantain (Musa paradisiaca) and Banana (Musa paradisiaca) Peels’, Journal of Nutrition & Food Sciences, 05(03), pp. 3–6. doi: 10.4172/2155-9600.1000370.
Fajrin, I., Amraini, S. Z. and Muria, S. R. (2014) ‘Pengaruh volume inokulum pada produksi bioetanol dari limbah kulit nanas menggunakan zymomonas mobilis dengan metode solid state fermentation (SSF)’, Jurnal Online Mahasiswa, I(1), pp. 1–5.
Fauziah, R., Prihatin, J. and Suratno, S. (2018) ‘Pengaruh Pemberian Pupuk Za Pada Tanaman Murbei Terhadap Kokon Ulat Sutera Alam’, Bioeksperimen: Jurnal Penelitian Biologi, 4(1), pp. 37–41. doi: 10.23917/bioeksperimen.v4i1.5929.
Galung, F. S. (2021) ‘Pengaruh Variasi Penambahan Gula terhadap Pembentukan Serat ( Ketebalan ) Nata De Langsat Lansium domesticum’, Dewantara Journal Technology, 01(02), pp. 1–5.
Ghozali, M., Meliana, Y. and Chalid, M. (2021) ‘Synthesis and characterization of bacterial cellulose by Acetobacter xylinum using liquid tapioca waste’, Materials Today: Proceedings, 44, pp. 2131–2134. doi: 10.1016/j.matpr.2020.12.274.
Hamad, A. dan K. (2913) ‘Pengaruh Penambahan Sumber Nitrogen Terhadap Hasil Fermentasi Nata de Coco’, Momentum, 9(1), pp. 62–65.
Hamad, A., Handayani, N. A. and Puspawiningtyas, E. (2014) ‘Pengaruh Umur Starter Acetobacter Xylinum Terhadap Produksi Nata De Coco’, Techno, 15(1), pp. 37–49.
Harlis, H., Murni, P. and Muswita, M. (2015) ‘Pemanfaatan Acetobacter xylinum terhadap Peningkatan Kualitas Nata de Banana Skin’, Biospecies, 8(1), pp. 29–33.
Maulani, T. R., Hakiki, D. N. and Nursuciyoni, N. (2018) ‘Karakteristik Sifat Fisikokimia Nata De Taro Talas Beneng Dengan Perbedaan Konsentrasi Acetobacter Xylinum Dan Sumber Karbon’, Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 28(3), pp. 295–300. doi: 10.24961/j.tek.ind.pert.2018.28.3.296.
Megawati, M. and Machsunah, E. L. (2016) ‘EKSTRAKSI PEKTIN DARI KULIT PISANG KEPOK (Musa paradisiaca) MENGGUNAKAN PELARUT HCl SEBAGAI EDIBLE FILM’, Jurnal Bahan Alam Terbarukan, 5(1), pp. 14–21. doi: 10.15294/jbat.v5i1.4177.
Mehmood, A. et al. (2019) ‘Impact of ultrasound and conventional extraction techniques on bioactive compounds and biological activities of blue butterfly pea flower (Clitoria ternatea L.)’, Ultrasonics Sonochemistry, 51, pp. 12–19. doi: 10.1016/j.ultsonch.2018.10.013.
Mody, L. (2006) ‘Rendemen Dan Kandungan Nutrisi Nata Pinnata Yang Diolah Dari Nira Aren’, Jurnal Penelitian Hasil Hutan, 24(2), pp. 133–144.
Mukherjee, P. K. et al. (2008) ‘The Ayurvedic medicine Clitoria ternatea-From traditional use to scientific assessment’, Journal of Ethnopharmacology, 120(3), pp. 291–301. doi: 10.1016/j.jep.2008.09.009.
Nithianantham, K. et al. (2013) ‘Evaluation of hepatoprotective effect of methanolic extract of Clitoria ternatea (Linn.) flower against acetaminophen-induced liver damage’, Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 3(4), pp. 314–319. doi: 10.1016/S2222-1808(13)60075-4.
Nugroho, D. A. and Aji, P. (2015) ‘Characterization of Nata de Coco Produced by Fermentation of Immobilized Acetobacter xylinum’, Agriculture and Agricultural Science Procedia, 3, pp. 278–282. doi: 10.1016/j.aaspro.2015.01.053.
Patria, A. et al. (2013) ‘Pengaruh Penambahan Gula dan Amonium Sulfat terhadap Kualitas Nata de Soya’, Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia, 5(3), pp. 3–7.
Purwanto, A. (2012) ‘Produksi Nata Menggunakan Beberapa Jenis Kulit Pisang’, Widya Warta, 35(01), pp. 140–151.
Putri, S. N. Y. et al. (2021) ‘Pengaruh Mikroorganisme, Bahan Baku, Dan Waktu Inkubasi Pada Karakter Nata: Review’, Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 14(1), p. 62. doi: 10.20961/jthp.v14i1.47654.
Putriana, I. and Aminah, S. (2013) ‘Mutu Fisik, Kadar Serat Dan Sifat Organoleptik Nata De Cassava Berdasarkan Lama Fermentasi’, Jurnal Pangan dan Gizi, 4(7), p. 116149. doi: 10.26714/jpg.4.1.2013.
Rose, D., Ardiningsih, P. and Idiawati, N. (2018) ‘KARAKTERISTIK Nata de Jackfruit ( Artocarpus heterophyllus ) DENGAN VARIASI KONSENTRASI STARTER Acetobacter xylinum’, Jurnal Kimia Khatulistiwa, 7(4), pp. 1–7.
Safitri, M. P., Caronge, M. W. and Kadirman, K. (2018) ‘Pengaruh Pemberian Sumber Nitrogen Dan Bibit Bakteri Acetobacter Xylinum Terhadap Kualitas Hasil Nata De Tala’, Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 3(2), p. 95. doi: 10.26858/jptp.v3i2.5521.
Santosa, B., Ahmadi, K. and Taeque, D. (2012) ‘Dextrin Concentration and Carboxy Methyl Cellulosa ( CMC ) in Making of Fiber-Rich Instant Baverage from Nata de Coco’, IEESE International Journal Of Science and Technology (IJSTE) ISSN : 2252-5297, Vol. 1(No. 1), pp. 6–11.
Sihmawati Rahayu, R., Oktoviani, D. and Wardah (2014) ‘Aspek Mutu Produk Nata De Coco Dengan’, Jurnal Teknik Industri HEURISTIC, 11(2), pp. 63–74.
Wardi, E. S. and Fendri, S. T. J. (2018) ‘PEMBUATAN NATA DARI KULIT PISANG RAJA (Musa paradisiaca L.)’, Chempublish Journal, 3(1), pp. 44–49. doi: 10.22437/chp.v3i1.4922.
Widiyanti, N. L. P. M. et al. (2018) ‘The effect of addition sucrose concentrations toward weight of Nata de Lontar (Borassus flabellifer) Linn’, Journal of Physics: Conference Series, 1040(1). doi: 10.1088/1742-6596/1040/1/012006.
DOI
https://doi.org/10.21107/agrointek.v17i1.13971Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Oktavia Nurmawaty Sigiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.