PENENTUAN KLASIFIKASI KEMATANGAN DAN KUALITAS CABAI MERAH BESAR (Capsicum annuum L.) MENGGUNAKAN APLIKASI COLOR GRAB

Afdhal Luthfi, Arum Mustika Sari, Gadis Ratna Dewi, Yuyun Dwijayanti, Trias Prima Satya, Anjar Ruspita Sari, Satria Bhirawa Anoraga

Abstract

The sortation process of chili is a crucial step in deciding the quality and pricing. Domestic chili production must adopt new technology advancements and adequate post-harvest handling procedures to satisfy the community's needs. This article aims to determine the appropriate post-harvest method to reduce damage and loss of weight in chilies, especially in the sorting and grading process. The method used in assisting the sorting and grading process is by utilizing the Color Grab application and smartphones, namely by converting RGB values into YCbCr, where Cb and Cr values are used to determine the maturity level of chilies. Based on the results of the research that has been done, it can be concluded that the maturity level of half-ripe chili based on the YCbCr color level is Cb value 110-118, Cr 135-147, ripe chili Cb value 119-123, Cr 158-166, very mature chili Cb value 124- 127, Cr 152-157. Therefore, the vitamin C content in half-ripe chili is 1.382 mg/g, ripe chili is 1.311 mg/g, and very mature chili is 1.981 mg/g—the more mature the chili, the higher the vitamin C content in the chili.

Keywords

red chili; image processing; vitamin C

References

Ananto, I. D., dan Murinto. 2015. Aplikasi Pengolahan Citra Mendeteksi Kualitas Cabai Berdarkan Tingkat Kematangan Menggunakan Transportasi Warna YCbCr. JSTIE (Jurnal Sarjana Teknik Informatika) 3:283–29

Asti, R.P. 2016. Pengolahan Citra Dengan Menggunakan Web Cam Pada Kendaraan Bergerak di Jalan Raya. Jurnal Ilmiah Pendidikan Informatika 1:1-6

Badan Pusat Statistik. 2020. Distribusi Perdagangan Komoditas Cabai Merah Indonesia. BPS RI Press, Jakarta, Indonesia

Badan Pengkajian dan Pengembangan Perdagangan (BPPP) Kementerian Perdagangan. 2020. Analisis Perkembangan Harga Bahan Pangan Pokok Di Pasar Domestik dan Internasional. BPPP Press, Jakarta, Indonesia.

Cahyono, B. 2003. Cabai Teknik Budidaya dan Analisis Usaha Tani. Kanisius, Yogyakarta, Indonesia.

Gabriele. 2018. Analisis Penerapan Standar Operasional Prosedur (SOP) Di Departemen Marketing dan HRD PT Cahaya Indo Persada. Jurnal Agora 6.

Khairullah, K., dan Putra, E. D. 2021. Identifikasi Kematangan Cabai Menggunakan Operasi Morfologi (Opening dan Closing) dan Metode Backpropagation. Sistemasi: Jurnal Sistem Informasi 10: 96–105.

Khuriyati, N., Nugroho, D. A., dan Wicaksono, N. A. 2020. Quality assessment of chilies (Capsicum annuum L.) by using a smartphone camera. Proceeding of the 1st International Conference on Agriculture and Bioindustry, October 24-26, 2019. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science.

Kresnawan, I. G. N. C., Hartiati, A., dan Yoga, I. W. G. S. 2018. Aplikasi Commodity System Assessment Method (Csam) Dalam Distribusi Cabai ( Capsicum Annum L) Dari Petani Di Kecamatan Penebel Sampai Pengecer. Journal of the Royal Musical Association 6.

Laura, Wilma. (2013). Urgensi Term and Condition Pada E-Commerce. Universitas Kristen Petra Surabaya, Indonesia.

Montolalu, Chriestie E. J. C., dan Yohanes A. R. Langi. 2018. Pengaruh Pelatihan Dasar Komputer dan Teknologi Informasi bagi Guru-Guru dengan Uji-T Berpasangan (Paired Sample T-Test). Jurnal Matematika dan Aplikasi 7: 44 -46.

Indrasih, Fajar. 2007. Analisis Kadar Vitamin C Pada Berbagai Jenis Cabai (Capsicum Linn) Sebagai Alternatif Sumber Belajar Kimia SMA/MA Kelas X. Skripsi. UIN Sunan Kalijaga: Yogyakarta, Indonesia.

Priyani, D.N. 2021. Sortasi Cabai Rawit pada Sistem Konveyor dengan Sensor TCS34725 Menggunakan Metode KNN (K-Nearest Neighbor). Tugas Akhir. Universitas Teknologi Yogyakarta, Yogyakarta, Indonesia.

Rochayat, V., dan V.R., Munika. 2015. Respon kualitas dan ketahanan simpan cabai merah (Capsicum annuum L.) dengan penggunaan jenis bahan pengemas dan tingkat kematangan buah. Jurnal Kultivasi 14: 65-71

Saadah, M., Nurdiana, N., dan Wahyudiati, D. 2016. Uji Kadar Zat Warna (β-karoten) Pada Cabe Merah (Capsicum annum.Linn) Sebagai Pewarna Alami Biota. Jurnal Biologi Dan Pendidikan Biologi 9: 86–95.

Sitinjak, Wahyunita, Syahputra Dimas. 2019. Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Usaha Tani Cabai Merah (Studi Kasus di Nagori Negeri Malela Kecamatan Gunung Malela. Jurnal Agrilink 1: 17-23A.

Tjahjadi, N. 2006. Bertanam Cabai. Kanisius, Yogyakarta, Indonesia.

DOI

https://doi.org/10.21107/agrointek.v17i2.12388

Metrics

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2023 Satria Bhirawa Anoraga, Afdhal Luthfi, Trias Prima Satya, Anjar Ruspita Sari

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.