PENGEMBANGAN EDIBLE FILM BERBASIS PATI TALAS TERMODIFIKASI SECARA CROSS - LINKING MENGGUNAKAN SODIUM TRIPOLYPHOSPHATE DENGAN PLASTISIZER GLISEROL
Abstract
Plastic as food packaging had less beneficial properties besides being harmful to health and not environmentally friendly. The use of taro starch based edible film was expected to solve this problem. The purpose of this study was to study the use of taro modified starch with sodium tripolyphosphate (STPP) as crosslinking agent and glycerol as a plasticizer to physical and mechanical characteristics in making edible films. Experimental design was carried out using differences in concentration of modified starch 3%, 5%, and 7% and glycerol concentrations of 10%, 30%, and 50%. The results showed that the use of modified taro starch and glycerol in the edible film formulation had a good impact on the properties of the film by decreasing the water vapor transmission rate and increasing the solubility of the film.
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Adi, D. D. K. (2011). Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat Fisik Pada Pembuatan Edible Film Dari Pati Kacang Merah (Vigna angularis sp.). Tesis, Program St.Universitas Diponegoro. 1–61.
Akbar, F., Anita, Z., & Harahap, H. (2013). Pengaruh Waktu Simpan Film Plastik Biodegradasi Dari Pati Kulit Singkong Terhadap Sifat Mekanikalnya. Jurnal Teknik Kimia, 2(2), 11–15.
Anandito, R. B. K., Nurhartadi, E., & Bukhori, A. (2012). Pengaruh gliserol terhadap karakteristik edible film berbahan dasar tepung jali (Coix lacryma-jobi L.). Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, V(2), 17–23.
AOAC. 2005. Official Methods of Analisis of The Association of Official Analytical Chemist. Wasington D.C.
Arisma. (2017). Pengaruh Penambahan Plasticizer Gliserol terhadap Karakteristik Edible film dari Pati talas . Skripsi. Jurusan Kimia. Fakultas Sains dan Teknologi.Uin Alauddin Makassar.
Ekasari, D. (2007). Pati Hasil Pemutusan Rantai Cabang Dengan Perlakuan Fisik / Kimia Untuk Meningkatkan Kadar Pati Resisten. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 5(08), 1–10.
Kawiji, Atmaka, W., & Lestariana, S. (2017). Studi Karakteristik Pati Singkong Utuh Berbasis Edible Film Dengan Modifikasi Cross-Linking Asam Sitrat. Jurnal Teknologi Pertanian, 18(2), 143–152.
Kusumawati, D. H., Dwi, W., & Putri, R. (2013). Karakteristik Fisik Dan Kimia Edible Film Pati Jagung Yang Diinkorporasi Dengan Perasan Temu Hitam. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 1(1), 90–100.
Latifah, H., & Yunianta. (2017). Modifikasi Pati Garut (Marantha Arundinacea) Metode Ganda (Ikatan Silang – Substitusi) Dan Aplikasinya Sebagai Pengental Pada Pembuatan Saus Cabai Modifikasi. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 5(4), 31–41.
Maharani, Y., Hamzah, F., & Rahmayuni. (2017). Pengaruh Perlakuan Sodium Tripolyphosphate (STTP) pada Pati Sagu Termodifikasi terhadap Ketebalan, Transparansi dan Laju Perpindahan Uap Air Edible Film. JOM Faperta, 4(2). 1-11.
Medikasari, Nurdjanah, S., Yuliana, N., & CS, N. L. (2009). Sifat Amilografi Pasta Pati Sukun Termodifikasi Menggunakan Sodium Tripolifosfat. Jurnal Teknologi Industri Dan Hasil Pertanian Volume, 14(2), 173–177.
Nisah, K. (2017). Study Pengaruh Kandungan Amilosa Dan Amilopektin Umbi-Umbian Terhadap Karakteristik Fisik Plastik Biodegradable Dengan Plastisizer Gliserol. Jurnal Biotik, 5(2), 106–113.
Nurdjanah, S., Susilawati, & Sabatini, M. R. (2007). Prediksi Kadar Pati Ubi Kayu (Manihot Esculenta) Pada Berbagai Umur Panen Menggunakan Penetrometer. Jurnal Teknologi Dan Industri Hasil Pertanian Volume, 12(2), 65–73.
Nursanty, & Sugiarti, Y. (2018). Pengaruh Tautan Silang Stpp (Sodium Tripolyphospate) Pada Pati Ganyong, Singkong Dan Talas Terhadap Kadar Pati,Amilosa,Swelling Power Dan Solubility. Publikasi Penelitian Terapan Dan Kebijakan, 1(2), 36–48.
Pangesti, A. D., Rahim, A., & Hutomo, G. S. (2014). Karakteristik Fisik , Mekanik Dan Sensoris Edible Film Dari Pati Talas Pada Berbagai Konsentrasi Asam Palmitat. e-J. Agrotekbis, 2(6), 604–610.
Rahmawati, W., Kusumastuti, Y. A., & Dr. Nita Aryanti, ST, M. (2012). Karakterisasi Pati Talas (Colocasia Esculenta (L.) Schott) Sebagai Alternatif Sumber Pati Industri Di Indonesia. Jurnal Teknologi Kimia Dan Industri, 1(1), 347–351.
Richana, N., & Sunarti, T. C. (2004). Karakterisasi Sifat Fisikokimia Tepung Umbi Dan Tepung Pati Dari Umbi Ganyong, Suweg, Ubi Kelapa Dan Gembili. J.Pascapanen, 1(1), 29–37.
Sanyang, M. L., Sapuan, S. M., Jawaid, M., Ishak, M. R., & Sahari, J. (2016). Effect of glycerol and sorbitol plasticizers on physical and thermal properties of sugar palm starch based films 1 Introduction. Recent Advances in Environment, Ecosystems and Development Effect, 157–162.
Saputra, F., Hartiati, A., & Admadi, H. B. (2016). Karakteristik Mutu Pati Ubi Talas (Colocasia Esculenta) pada PerbandinganAir dengan Hancuran Ubi Talas dan Konsentrasi Natrium Metaabisulfit. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen, 4(1), 62–71.
Setiani, W., Sudiarti, T., & Rahmidar, L. (2013). Preparasi Dan Karakterisasi Edible Film Dari Poliblend Pati Sukun-Kitosan. Valensi, 3(2), 100–109.
Sinaga, R. F., Ginting, G. M., & Hasibuan, R. (2014). Pengaruh Penambahan Gliserol Terhadap Sifat Kekuatan Tarik Dan Pemanjangan Saat Putus Bioplastik Dari Pati Umbi Talas. Jurnal Teknik Kimia USU, 3(2), 19–24.
Sjamsiah, Saokani, J., & Lismawati. (2017). Karakteristik Edible Film Dari Pati Kentang ( Solanum Tuberosum L .) Dengan Penambahan Gliserol. Al-Kimia, 5(2), 181–192.
Suga, K. K., Aini, N., & Setyawati, R. (2020). Pengaruh Konsentrasi Stpp Dan Lama Perendaman Terhadap Karakteristik Pati Kimpul Termodifikasi Ikatan Silang. Agrointek, 14(2), 199–212.
Triwarsita, W. S. A., Atmaka, W., & Muhammad, D. R. A. (2013). Pengaruh Penggunaan Edible Coating Pati Sukun ( Artocarpus Altilis) dengan Variasi Konsentrasi Gliserol Sebagai Plasticizer terhadap Kualitas Jenang Dodol selama Penyimpanan. Jurnal Teknosains Pangan, 2(1). 124-132.
Warkoyo, Rahardjo, B., Marseno, D. W., & Karyadi, J. N. W. (2014). Sifat Fisik , Mekanik Dan Barrier Edible Film Berbasis Pati Umbi Kimpul ( Xanthosoma Sagittifolium ) Yang Diinkorporasi Dengan Kalium Sorbat. Agritech, 34(1), 72–81.
Wattimena, D., Ega, L., & Polnaya, F. J. (2016). Karakteristik Edible Film Pati Sagu Alami dan Pati Sagu Fosfat dengan Penambahan Gliserol. Agritech, 36(3), 247–252.
Widhaswari, V. A., & Putri, W. D. R. (2014). Pengaruh Modifikasi Kimia dengan STTP terhadap Karakteristik Tepung Ubi Jalar Ungu. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 2(3), 121–128.
Wulan, S. N., Widyaningsih, T. D., & Ekasari, D. (2007). Modifikasi Pati Alami Dan Pati Hasil Pemutusan Rantai Cabang Dengan Perlakuan Fisik / Kimia Untuk Meningkatkan Kadar Pati Resisten Pada Pati Beras. Jurnal Teknologi Pertanian, 8(2), 80–87.
Yeni, G., Silfia, S., Hermianti, W., & Wahyuningsih, T. (2018). Pengaruh Waktu Hidrolisis Dan Konsentrasi HCl Terhadap Karakteristik Pati Termodifikasi Dari Bengkuang (Pachyrrhizus Erosus). Jurnal Litbang Industri, 25(7), 53–60.
Zulaidah, A. (2002). Peningkatan Nilai Guna Pati Alami Melalui Proses Modifikasi Pati. Skripsi. Jurusan Teknik Kimia. Fakultas Teknik. Universitas Pandanaran.
DOI
https://doi.org/10.21107/agrointek.v15i2.10199Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2021 Ria Ulfiasari, Rini Umiyati, Umar Hafidz Asy'ari Hasbullah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.