Waktu Henti Antibotik Chloramphenicol Terhadap Perubahan Kadar Residu Pada Ikan Bandeng (Chanos Chanos)

Didik Budiyanto, Sri Oetami Madyowati, Achmad Kusyairi

Abstract

Milkfish is one of the fishery commodities that are in great demand by the Indonesian people, where the obstacle to production decline is disease. Therefore, to prevent disease and treat diseases that attack fish, farmers use the antibiotic Chloramphenicol. However, the use of high doses of antibiotics will cause resistance to pathogenic bacteria and the residue left in the fish's body will have a negative impact on human health who consume them such as allergies, toxicity and even cause death in anemia sufferers which can progress to leukemia. This study aims to determine the length of downtime of the antibiotic Chloramphenicol on changes in residual levels in milkfish (Chanos chanos) aged 30 days decreased to a safe limit for consumption. Residual content test using ELISA at 450 nm wave. Based on the results of the study, milkfish fed with a mixture of chloramphenicol antibiotics at a dose of 1 ppm resulted in the highest residual value of 4.6375 ppb in the first week and a decrease in residue to 0.2363 ppb for 5 weeks. The stopping time of chloramphenicol antibiotics on changes in residual levels in milkfish (Chanos chanos) aged 30 days in treatment F (Milkfish fed with a mixture of chloramphenicol at a dose of 1g/kg of feed for a week, then fed without a mixture of chloramphenicol for 5 weeks) resulted in a safe limit for consumption.

Keywords

withdrawal time, milkfish (chanos chanos), chloramphenicol antibiotic, chloramphenicol residue

References

Akhmadi, Y. N. 2006. Aplikasi Bagan Kendali Proses Berdasarkan Tingkat Residu Chloramphenicol Pada Daging Rajungan Di PT. Mina Global Mandiri Purwakarta. Skri- psi. Fakultas Teknologi Pertanian. Institut Pertanian Bogor

Alghifari D, Kuswandi B, Pratoko DK. 2017.View of Pengembangan Sensor Kloramfenikol Berbasis Imobilisasi Bovine Serum Albumin (BSA) pada Selulosa Asetat dengan Metode Spektroflorometri (The Development of Chloramphenicol Sensor Based on Bovine Serum Albumin (BSA) Immobilization on Cellulose Aceta. e- Journal Pustaka Kesehat. 5(1):40–45. https://jurnal.unej.ac.id/index.php/JP K/article/view/3947/3077.

Aprilia, Rini. 2018. Analisis Kadar Residu Antibiotik Kloramfenikol Dalam Ikan Mas (Cyprinus carpio) dari Budidaya Ikan Daerah Rancaekek dengan Metode Kromatografi Cair Kinerja Tinggi. Universitas Al-Ghifari. Bandung.

Azizah, F. F., Sianita, M. M., & Supriyatno, G. (2015). Optimasi Proses Reduksi Kloramfenikol Menggunakan Reduktor Zn Dengan Spektrofotometri UV-Vis. UNESA Journal of Chemistry, 2(2), 111-116

Burgess, G.W. 1995. ELISA Technology in Diagnosis and Research. James Cook University of North Queensland.

Choirunnisa, dkk. 2019. Survei Kandungan residu oksitetrasiklin pada hati ayam yang dijual di pasar tradisional kecamatan banyumanik kota semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal), 7(4).

Chrisnandari, R. D. (2018). Sintesis dan Karakterisasi Molecularly Imprinted Polymer Untuk Kloramfenikol Menggunakan Polimerisasai Fasa Ruah. Jounal of Pharmacy and Science, 3(1), 40-46

Fathonah, E. (2018). Analisis Kadar Residu Antibiotik Kloramfenikol Pada Hati Ayam Dari Daerah Cimahi Dengan Menggunakan Kromatografi Cair Kinerja Tinggi (KCKT). Tesis,1-39

Fitria, dkk. 2016. Deteksi Residu Antibiotik Nitrofurazone pada Komoditas Perikanan dengan Metode ELISA-SEM. UPT PBAP Bangil Pasuruan.

Galuh dan Maria. 2018. Deteksi Residu Antibiotik Nitrofuran Menggunakan Enzyme Linked Immunoassay (ELISA) pada Ikan Patin (Pangasius sp.). UPT PBAP Bangil. Pasuruan.

Hayati, dkk. 2017. KLORAMFEIKOL. https://slideplayer.info/slide/12413478/ [19 Maret 2021]

Hikmayani, Y. dan Putri, H. M. 2014. Strategi Pengembangan Pasar Bandeng (Chanos-chanos sp). J. kebijakan Sosek KP. 4(1) : 94.

Irawati. 2011. Analisis Kemunduran Mutu Daging Dan Mata Ikan Bandeng (Chanos chanos).

Islamulhayati, Keman,S, Yudhastuti.R. 2005. Pengaruh Residu Kloramfenikol dalam Udang Windu terhadap Kejadian Anemia Aplastik pada Mencit. Jurnal Kesehatan Lingkungan Universitas Airlangga, 1(2).

Jannah, M., Suprapto, H., dan Kusnanto. 2016. Waktu Henti Choramphenicol pada Lobster (Cherax quadricariatus) Air Tawar. Journal of Aquaculture and Fish Health. 5(4) : 2.

KKP (Kementerian Kelautan dan Perikanan). 2019. Laporan Tahunan KKP Tahun 2019_26 Maret Finale. Hlm 40.

Mustafa A, Sapo I, Paena M. 2016. Studi Penggunaan Produk Kimia Dan Biologi Pada Budidaya Udang Vaname (Litopenaeus vannamei) Di Tambak Kabupaten Pesawaran Provinsi Lampung. J Ris Akuakultur. 5(1), 115. doi:10.15578/jra.5.1.2010.115-133

Nazir, M. 1988. Metodologi Penelitian. Ghalia Indonesia. Jakarta Timur.

Nurhamida, L. 2012. Lama Waktu Henti Obat (Withdrawl Time) Chloram- phenicol Pada Udang Galah (Macrobrachium rosen-bergii). Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Airlangga. Surabaya

Nurhasnawati, H., Jubaidah, S. dan Elfia, N. (2016) Penentuan Kadar Residu Tetrasiklin HCl pada Ikan Air Tawar yang Beredar di Pasar Segiri Menggunakan Metode Spektrofotometri Ultra Violet. Jurnal Ilmiah Manuntung. 2 (2), 6

Panggabean, A.S. (2012). Penentuan Kloramfenikol dalam Daging Ayam Broiler Dengan Metode High Performance Liquid Cromatography. Jurnal Kimia Mulawarman, 9(2), 56-61

Portal Hewan. 2020. 15 Cara Budidaya Ikan Bandeng dengan Berbagai Media. https://www.hewan.id/ikan/budidaya-ikan-bandeng.html [15 November 2020]

Sarmadi, M.Nizar, Weni Permata Sari. 2021. Efek Penambahan Vitamin C Terhadap Aktivitas Kloramfenikol Dalam Menghambat Pertumbuhan Salmonella typhosa Secara In Vitro. Jurnal Kesehatan Pharmasi (JKPharm), 3(2) , 82-88

Wijayani, F., & Ganden Supriyatno, S., (2014). Karakterisasi Moleculary Imprinted Polymer (MIP) Hasil Polimerisasi Presipitasi Sebagai Adsorben Kloramfenikol. Jurnal Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, 17(2), 1-10

Winarno, FG. 2007. Analisis Laboratorium (Gastroenteritis dan Keracunan Pangan). M-BRO PRESS. Cetakan 1

Wibowo, A., Muliani, L., & Prabowo, M. H. (2010). Analisis Residu Antibiotik Kloramfenikol Dalam Daging Ikan Gurami (Osphronemus gouramy, Lac) menggunakan Metode High Performance Liquid Cromatography.Jurnal Ilmiah Farmasi,7(1), 23-37.

Yuningsih., Murdiati, T. B., & Juariah, S. (2005). Keberadaan Residu Antibiotik Tilosin (golongan makrolida) Dalam Daging Ayam Asal Daerah Sukabumi, Bogor Dan Tangerang. Jurnal Penelitian Valentir, 2(3), 921-925

Zhao, S., & Chanling Wei, D. (2019).Preparation of Restricted Access Media- Molecularly Imprinted Polymers for the Detection of Chloramphenicol in Bovine Serum. Journal of Analytical Methods in Chemistry, 42(15), 1-12

DOI

https://doi.org/10.21107/rekayasa.v15i2.14135

Metrics

Data citation

Tidak ada di repository

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Didik Budiyanto, Sri Oetami Madyowati, Achmad Kusyairi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.