FERMENTASI KULIT SINGKONG DENGAN RAGI KOMERSIAL UNTUK PENINGKATAN NILAI GIZI

Sri Hastuti

Abstract

Kulit singkong berpotensi sebagai pakan ternak, namun memiliki keterbatasan yaitu rendahnya kandungan protein dan tingginya kadar asam sianida. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui ragi yang tepat untuk meningkatkan nilai gizi kulit singkong serta lama fermentasi yang optimum. Penelitian dibagi menjadi dua tahap yaitu penentuan ragi yang tepat dan lama fermentasi optimum. Parameter yang digunakan dalam penelitian adalah kadar protein dan kadar HCN. Hasil dari penelitian tahap satu menunjukkan bahwa ragi tape merupakan ragi yang paling tepat untuk fermentasi kulit singkong. sedangkan hasil dari penelitian tahap dua menunjukkan bahwa lama fermentasi optimal adalah 8 hari.

Keywords

kulit singkong, ragi tape, ragi tempe, fermentasi

Full Text:

PDF

References

Antai SP dan PM Mbongo. 1994. Utilization of cassava Peel as Substrat Crude Protein Formation. Journal Plant Food for Human Nutrition. Vol 4, No 4

Anggraeny YN, Umiyasih U, Pamungkas D dan Aryogi. 2006. Potensi bahan pakan inkonvensional asal limbah pertaniandan perkebunan di beberapa kabupaten di Jawa timur. Prosiding seminar teknologi peternakan dan veteriner

Aregheore EM. 2000. Chemical Composition and Nutritive Value of Some Tropical by Product feedstuff for small ruminant –in vivo and in vitro digestibility. Animal Feed Sciene and Technology. 85: 99-109

Baah J, RM Tait, AK Tuah, TA McAllister, HD Bae, dan KJ Cheng. 1999. Examination of microbial degradation of Ficus exasperata leaves and cassava peels by in situ incubation and scanning electron microscopy. Journal Animal Science and Technology. Vol 77 No 3-4

Baah J, RM Tait, dan AK Tuah. 2010. Selecting Browse plant as supplement cassava peel –based diet for peri urban small ruminant. Small ruminant research

FAO/GIEWS, 1999. Cassava. Food Outlook (2), 6.

Hohnholz JH. 1980. Appl. Geogr. Dev. 16, 117-135.

Lardinois I dan AVD Klundert. 1993. Organic Waste: Option for Small-Scale Resource Recovery.TOOL. Amsterdam

Oboh G. 2006. Nutrient enrichment of cassava peels using a mixed culture of Saccharomyces cerevisae and Lactobacillus spp solid media fermentation techniques. Electronic Journal of Biotechnology. Vol 9 no 1

Ofuya CY dan SN Obilor. 1994. The effect of solid state fermentation on the toxic components of cassava peel.Process Biochemistry. Vol 29, No 1

Ofuya CY dan SN Obilor. 1992. The suistability of fermented cassava peel as poultry feed. Biosource Technolog. Vol 44 No 2

Oke OL. 1978. Problems in use cassava as animal feed.Animal Feed Science and Technology. Vol 4, No 3

Pandey A, CR Soccol, P Nigam, VT. Soccol, LPS. Vandenberghe, R Mohan. 2000. Biotechnological potential of agro-industrial residues. II: cassava bagasse. Bioresource Technology 74 (2000) 81-87

Raimbault M. 1998. General and Microbial Aspect of solid substrate fermentation. Electronic Journal of Biotechnology. Vol 1 no 3

Rukmana HR. 1997. Ubi Kayu Budidaya dan Pascapanen. Kanisius, Yogyakarta

DOI

https://doi.org/10.21107/rekayasa.v5i1.2112

Metrics

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 Sri Hastuti

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.