EFISIENSI FAKTOR-FAKTOR PRODUKSI GARAM RAKYAT

Dafid Amami, Ihsannudin Ihsannudin

Abstract


This research mainly aims to analyze the eligibility of the salt business level, the efficiency techniques level, and the economic efficiency from salt folk production factors. Methods of analysis used are eligibility business method with R/C ratio and analysis of production efficiency with the function of Stochastic Frontier Cobb-Douglas production with frontier program 4.1c and Return to scale test. The result shows that the salt folk business stand on good position or in other word. However, that production factor of salt folk does not efficiencies yet until need to add some input in order to reach whole of efficiency.

Keywords


Salt Folk; Efficiency; Stochastic Frontier Cobb Douglas; Return to Scal

Full Text:

PDF

References


Effendy, M., Zainuri, M., dan Hafiluddin. 2014. Intensifikasi Lahan Garam Rakyat Di Kabupaten Sumenep. Program Studi Ilmu Kelautan Universitas Trunojoyo Madura: 22-43.

Fauziyah, E. 2010. Analisis Efisiensi Teknik Usahatani Tembakau (Suatu Kajian dengan Menggunakan Fungsi Produksi Frontier Stokhastik). Jurnal Embryo.Vol. 7 No. 1. Juni 2010.

Kementrian Kelautan dan Perikanan. 2013. Garam Madura; Tradisi dan Potensi Garam Rakyat . Penyusun: Suhelmi, I. R., Widjanarko, E., Hariyanto, T., Sophia, L. S., Hari, P., Ahmad, N., Aris, W. W., dan Rikha, B. Pusat Penelitian dan Pengembangan Sumberdaya Laut dan Pesisir. Badan Penelitian dan Pengembangan Kelautan dan Perikanan. Kementerian Kelautan dan Perikanan. Jakarta.

Kementerian Perindustrian Republik Indonesia. 2014. Kebutuhan Garam Industri Naik Tajam.http://www.kemenperin.go.id . Diakses tanggal 14 April 2016.

Risandewi, T. 2013. Analisis Efisiensi Produksi Kopi Robusta Di Kabupaten Temanggung (Studi Kasus Kecamatan Candiroto). Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah, Volume 11 Nomor 1: 87 -102

Soekartawi. 2003. Teori Ekonomi Produksi (Dengan Pokok Bahasan Analisis Fungsi Cobb – Douglas).Penerbit Universitas Indonesia. Jakarta.

Susilowati, S. H.,dan Trinapilla, N. 2012. Analisis Efisiensi Usahatani Tebu di Jawa Timur.Jurnal Littri 18 (4), Desember 2012. Hlm.162-172.

Togatorop, R. B. Br., dan Waridin. 2011. Analisis Efisiensi Produksi dan Pendapatan, Pada Usahatani Jagung di Kecamatan Wirosari Kabupaten Grobogan. Fakultas Ekonomi Universitas Diponegoro. Semarang.

Winarsih., Baedhowi., dan Bandi. 2014. Pengaruh Tenaga Kerja, Teknologi, dan Modal dalam Meningkatkan Produksi di Industri Pengolahan Garam Kabupaten Pati. Jurnal Pendidikan Insan Mandiri. Vol.3. No.2: 2014: 88 – 98.




DOI: https://doi.org/10.21107/mediatrend.v11i2.1600



Copyright (c) 2016 Media Trend

Creative Commons License

Mediatrend © 2015 - Journal of Economic & Development Studies | Development Economics Program - Faculty of Economics and Bussiness, Trunojoyo University
DESKRIPSI GAMBAR DESKRIPSI GAMBAR