Pendampingan Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Limbah Ikan Hasil Tangkapan Sampingan Udang di Desa Tanjung Pademawu

Anis Silawati, Intan Dian Kusumaning Putri, Adyos Bobby Chandra, Wiwit Sri Wedi Pratiwi, Meria Zakiyah Alfisuma, Hafiludin Hafiludin

Abstract


Tanjung Village is a village with quite high fisheries potential, one of them is the potential of shrimp. This potential provides fishery waste in the form of by-catch. The aim of this service is. to provide outreach, understanding and training to the community about making liquid organic fertilizer from fish waste from shrimp by-catch. The method for implementing this service is identification, socialization and training. The search results obtained types of fish from shrimp by-catch, namely juvenile demersal fish and other biota that were caught. Socialization activities were carried out by providing education which was attended by the Tanjung village community. The training activity is providing education regarding how to make liquid organic fertilizer from shrimp by-catch fish. The results of this activity will have an impact on the economic activities of the Tanjung community in the future.



Keywords


community service, liquid organic fertilizer, shrimp by-catch

References


Agus S.B, Muh. Ilham, & Etin Indrayani. (2021). Evaluasi Program Bidang Pemberdayaan Nelayan Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat Nelayan Di Dinas Perikanan Kabupaten Pamekasan Provinsi Jawa Timur. VISIONER : Jurnal Pemerintahan Daerah Di Indonesia, 13(2), 363–374. https://doi.org/10.54783/jv.v13i2.439

Alkalah, C. (2016). Model Pemberdayaan Hasil Perikanan Masyarakat Pesisir Pantai Jakat Dalam Meningkatkan Pendapatan (Vol. 19, Issue 5).

Arrazy, M., & Primadini, R. (2021). Potensi Subsektor Perikanan Pada Provinsi-Provinsi Di Indonesia. Jurnal Bina Bangsa Ekonomika, 14(1), 1–13.

Ariska, N., Yusrizal, Y., Hadianto, W., Putra, I., Athaillah, T., Resdiar, A., & Afrillah, M. (2021). Pembuatan POC Limbah Ikan untuk Peningkatan Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Cabai. Jurnal Pengabdian Masyarakat: Darma Bakti Teuku Umar, 3(1), 54-62.

Barokah, G. R., Ibrahim, B., & Nurhayati, T. (2017). Karakteristik Mikroenkapsul Pepton Ikan Hasil Tangkapan Sampingan Multispesies Busuk Dengan Metode Spray Drying. JPHPI, 20. https://doi.org/10.17844/jphpi.v20i2.18108

Hapsari, N., & Welasi, T. (2013). Pemanfaatan limbah ikan menjadi pupuk organik. Jurnal Teknik Lingkungan, 2(1), 1-6.

Haris, H., & Nafsiyah, I. (2019). Formulasi Campuran Limbah Ikan dan Ikan Curah Terhadap Kandungan dan Daya Cerna Protein Tepung Ikan. Jurnal Perikanan, 15(2), 82–93. http://dx.doi.org/10.29360/mb.v15i2.5606

Judhaswati, R. D., & Damayanti, H. O. (2019). Potensi Ekonomi Industri Pengolahan Limbah Udang Di Kabupaten Pati. Jurnal Litbang: Media Informasi Penelitian, Pengembangan Dan IPTEK, 15(1), 1–12. https://doi.org/10.33658/jl.v15i1.126

Mulyadi, Y., Sudarno, & Sutrisno, E. (2013). Studi Penambahan Air Kelapa Pada Pembuatan Pupuk Cair Dari Limbah Cair Ikan Terhadap kandungan hara Makro C, N, P, dan K. Jurnal Penelitian Dan Pengembangan Pertanian, 1(1), 1–14

Nugraha, B., & Setyadji, B. (2013). Kebijakan Pengelolaan Hasil Tangkapan Sampingan Tuna Longline Di Samudera Hindia. Jurnal Kebijakan Perikanan Indonesia, 5(2), 67. https://doi.org/10.15578/jkpi.5.2.2013.67-71

Putra, B. W. R. I. H., & Ratnawati, R. (2019). Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Limbah Buah Dengan Penambahan Bioaktivator EM-4. Jurnal Sains Dan Teknologi Lingkungan, 11(261), 44–56.

Rivki, M., Bachtiar, A. M., Informatika, T., Teknik, F., & Indonesia, U. K. (2019). Budidaya Sayuran di Kawasan Pesisir Pemberdayaan Masyarakat Pulau Mecan Kota Batam Kepulauan Riau (Issue 112).

Salsabila, S., & Azizah, F. N. (2022). Masa Depan Biodiversitas Indonesia di Era Metaverse.

Septiana, E., Saputra, S. W., & Ghofar, A. (2019). Analisis Hasil Tangkapan Jaring Arad di Pangkalan Pendaratan Ikan (PPI) Tambak Lorok, Semarang. Indonesian Journal of Fisheries Science and Technology, 14(2), 100.

Sihite, H. H. (2017). Studi pemanfaatan limbah ikan dari tempat pelelangan ikan (TPI) dan pasar tradisional nauli sibolgamenjadi tepung ikan sebagai bahan baku pakan ternak. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 2(2), 43-54.

Soendjoto, M. A., & Sutiya, B. (2017). Jasa Dan Produk Teknologi Universitas Lambung Mangkurat. https://www.researchgate.net/profile/Mochamad-Soendjoto/publication/317833308_Jasa_dan_Produk_Teknologi_Universitas_Lambung_Mangkurat_Jilid_2/links/594d35d70f7e9be7b2d653d1/Jasa-dan-Produk-Teknologi-Universitas-Lambung-Mangkurat-Jilid-2.pdf

Suartini, K., Abram, P. H., & Jura, M. R. (2018). Production of Liquid Organic Fertilizer from Offal Waste of Skipjack (Katsuwonus pelamis). Jurnal Akademika Kimia, 7(2), 70–74.

Yaman, A. (2019). Teknologi Penanganan, Pengolahan Limbah Ternak dan Hasil Samping Peternakan.

Zahroh, F., Kusrinah, K., & Setyawati, S. M. (2018). Perbandingan variasi konsentrasi pupuk organik cair dari limbah ikan terhadap pertumbuhan tanaman cabai merah (Capsicum annum L.). Al-Hayat: Journal of Biology and Applied Biology, 1(1), 50-57.




DOI: https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v10i2.23668

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Anis Silawati, Intan Dian Kusumaning Putri, Adyos Bobby Chandra, Wiwit Sri Wedi Pratiwi, Meria Zakiyah Alfisuma, Hafiludin Hafiludin

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License

Jurnal Ilmiah Pangabdhi by Universitas Trunojoyo Madura is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

ISSN 2477-6289 (Online)  ISSN 2477-6270 (Print)

Terindeks oleh: