Edukasi Tanggap Darurat Bencana Banjir Melalui Sosialisasi Kebencanaan
Abstract
Catastrophe such as floods can happen anytime and anywhere. PT. Mandala Cahaya Sentosa as a food industry must be wary to floods. If a flood happen, the company's operational activities will stop, so it can disturbing the production cycle. In addition, the puddle on the product will cause damage to the product, until the company have a loss. To solve the problem, socialization are needed to give education to employees of PT. Mandala Cahaya Sentosa in disaster management to minimize risks. The socialization of the flood emergency response held on May 23, 2023, attended by the Head of Production and Head of General Affair. The result of this socialization is increasing in preparedness and knowledge of employees PT. Mandala Cahaya Sentosa about flood emergency response, so that employees can do disaster management when a flood happen.
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Aji, A. (2015). Kesiapsiagaan Masyarakat dalam Menghadapi Bencana Banjir Bandang Di Kecamatan Welahan Kabupaten Jepara. Indonesian Journal of Conservation, 4(1), 1-8.
Anwar. (2018). Paradigma Sosialisasi dan Kontribusinya terhadap Pengembangan Jiwa Beragama Anak. Jurnal Al-Maiyyah, 11(1), 155-167.
Badan Standarisasi Nasional. (2004). SNI 01-4320-2004 Minuman Serbuk. Badan Standarisasi Nasional.
Dardiri, A. (2012). Analisis Pola, Jenis, dan Penyebab Kerusakan Bangunan Gedung Sekolah Dasar. Teknologi dan Kejuruan, 35(1): 71-80.
Febriansyah, A., Ramadhan, A., Gustiawan, M., Revin, M., Maulana, R., Juli, R., Rollando, G.E., & Firmansyah, R. (2020). Penerapan Machine Learning dalam Mitigasi Banjir Menggunakan Data Mining. Jurnal Nasional Komputasi dan Teknologi Informasi, 3(3), 215-218.
ISO. (2015). Standar Internasional ISO 9001:2015 Sistem Manajemen Mutu - Persyaratan.
Leviana, W., & Paramita, V. (2017). Pengaruh Suhu terhadap Kadar Air dan Aktivitas Air dalam Bahan Pada Kunyit (Curcuma longa) dengan Alat Pengering Electrical Oven. Metana, 13(2), 37-44.
Maryani, E. (2016). Model Pembelajaran Mitigasi Bencana dalam Ilmu Pengetahuan Sosial Di Sekolah Menengah Pertama. Jurnal Geografi Gea, 10(1).
Nadimin, N., Asikin, H., Liding, A.F., & Aldillah, A.H. (2022). Pengaruh Subtitusi Tepung Fungsional Lokal (TFL) Campuran Ulat Sagu terhadap Mutu Sensorik dan Kadar Air Biskuit. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 7(2), 230-239.
PUPR. (2017). Modul Penanggulangan Bencana Banjir. Kementerian Pekerjaan Umum dan Perumahan Rakyat.
Qodriyatun, S.N. (2020). Bencana Banjir: Pengawasan dan Pengendalian Pemanfaatan Ruang Berdasarkan UU Penataan Ruang dan RUU Cipta Kerja. Aspirasi: Jurnal Masalah-Masalah Sosial, 11(1), 29-42.
Santosa, W.W., Suprayogi, A., & Sudarsono, B. (2015). Kajian Pemetaan Tingkat Kerawanan Banjie dengan Menggunakan Sistem Informasi Geografis (Studi Kasus: DAS Beringin, Kota Semarang). Jurnal Geodesi, 4(2), 185-190.
Sudarmadji. (2014). Berpenutup Genteng Untuk Rumah Tinggal. PILAR Jurnal Teknik Sipil, 10(1), 45-54.
Sunarto., Marfai, M.A., & Setiawan, M.A. (2014). Geomorfologi dan Dinamika Pesisir Jepara. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.
Suprapto. (2011). Statistik Pemodelan Bencana Banjir Indonesia (Kejadian 2002-2010). Jakarta: BNPB.
Umar, N. (2013). Pengetahuan dan Kesiapsiagaan Masyarakat Menghadapi Bencana Banjir Di Bolapapu Kecamatan Kulawi Sigi Sulawesi Tengah. Jurnal Keperawatan Soedirman, 8(3), 184-192.
Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 24 Tahun 2007 tentang Penanggulangan Bencana (Lembaran Negara Republik Indonesia Tahun 2007 Nomor 66, Tambahan Lembaran Negara Republik Indonesia Nomor 4723).
Wihenti, A. (2017). Analisis Kadar Air, Tebal, Berat, dan Tekstur Biskuit Cokelat Akibat Perbedaan Transfer Panas. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 6(2), 69-73.
DOI: https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v9i2.21047
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Anugerah Dany Priyanto
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Ilmiah Pangabdhi by Universitas Trunojoyo Madura is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.