Pembuatan Briket Tongkol Jagung sebagai Sumber Energi Alternatif oleh Kelompok Tani Desa Titiwangi Lampung Selatan
Abstract
Corn cob waste continues to increase every year. The corn cobs become waste, which is seen as having no significant economic value by the people of Titiwangi Village, so they are only used as animal feed. Efforts are being made to overcome this problem through the processing of corncob waste into briquettes. Briquettes are an alternative energy source produced from carbon-containing materials by heating them at high temperatures. The purpose of utilizing corncob waste is to reduce waste and help the economy of the people of Titiwangi Village. The implementation method used is training in making briquettes from corn cobs. The output achieved is corncob briquettes. The advantages of the resulting briquettes are that they save energy, are environmentally friendly, do not smell, do not cause new waste, and have a distinctive natural aroma.
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Awwalunisa, A.A., B. Lathifaturrohmah, E. E. D. Lestari. 2020. Pengaruh Penambahan Arang Aktif Limbah Tongkol Jagung Untuk Mengurangi Kadar Kesadahan Total. Walisongo Journal of Chemistry. Vol. 3, No. 1, pp. 31-36. DOI: https://doi.org/10.21580/wjc.v3i1.6128
Fahmi, M. I. Tawakkal, A. Manshur, A. C. Sari. 2020. Pemberdayaan Ekonomi Di Masa Pandemi: Optimalisasi Pemanfaatan Produk Makanan Olahan Dan Budidaya Jamur Bonggol Jagung Di Desa Drenges Kabupaten Bojonegoro. Al-Umron: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. Vol. 1, No. 2, pp. 19-26.
Hadi S., Y. Yuliati, S. Laurentius, S. Setiyadi. 2021. Prospek Bisnis Briket Daun Kering Dalam Kegiatan Pendampingan dan Pemberdayaan Masyarakat Surabaya Menuju Ekonomi Sirkular. Jurnal Ilmiah Pangabdhi. Vol. 7, No. 2, pp. 99-104. DOI: https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v7i2.11604
Irmawati. 2020. Analisis Sifat Fisik dan Kimia Briket Arang Dari Bonggoljagung. Journal of Agritech Science, Vol. 4, No. 1, pp. 24-29. DOI: https://doi.org/10.30869/jasc.v4i1.569
Julham P.P., E. Junary, N. Herlina. 2015. Pengaruh Konsentrasi Perekat Tepung Tapioka Dan Penambahan Kapur Dalam Pembuatan Briket Arang Berbahan Baku Pelepah Aren (Arenga Pinnata). Jurnal Teknik Kimia USU. Vol. 4, No. 2, pp. 32-38. DOI: https://doi.org/10.32734/jtk.v4i2.1468
Lestari, L., A. Aripin, Y. Yanti, Z. Zainudin, S. Sukmawati, M. Marliani. 2010. Analisis Kualitas Briket Arang Tongkol Jagung yang Menggunakan Bahan Perekat Sagu dan Kanji. Jurnal Aplikasi Fisika, Vol. 6, No. 2, pp. 93-96.
Mazidatul, F., A. Rizky, A. Zamroni, U. Khasan. 2022. Pembuatan Briket Sebagai Salah Satu Upaya Pemanfaatan Limbah Pertanian Bonggol Jagung di Desa Tampingmojo. Pertanian: Jurnal Pengabdian Masyarakat, Vol. 3, No. 2, pp. 65-68. DOI: https://doi.org/10.32764/abdimasper.v3i2.2863
Nehemia R. T., N. Nurdiana, I. Iswandi, E. Eswanto, M. Mahyunis, S. Supriadi, M. Kamil. 2019. Perancangan Mesin Penghancur Bonggol Jagung Untuk Pakan Ternak Sapi Dan Kambing Kapasitas 100 Kg/Jam," Jurnal Rekayasa Material, Manufaktur dan Energi, Vol. 2, No. 1, pp. 54-63. DOI : http://dx.doi.org/10.30596%2Frmme.v2i1.3069
Norman I, S. Nugroho, M. F. Feliyana. 2019. Uji Kualitas Produk Briket Arang Tempurung Kelapa Berdasarkan Standar Mutu SNI. Fakultas Teknik-Universitas Wahid Hasyim Semarang, Vol. 15, No. 2, pp. 103-108. DOI: http://dx.doi.org/10.36499/jim.v15i2.3073
Poppy D.S., W. A. Puri, D. Hanum. 2018. Delignifikasi Bonggol Jagung Dengan Metode Microwave. Alkali. Jurnal Agrika., Vol. 12, No. 2, pp. 164-172. DOI: https://doi.org/10.31328/ja.v12i2.767
Rifdah, N. Herawati, F. Dubron. 2017. Pembuatan Biobriket Dari Limbah Tongkol Jagung Pedagang Jagung Rebus Dan Rumah Tangga Sebagai Bahan Bakar Energi Terbarukan Dengan Proses Karbonisasi. Distilasi, Vol. 2, No. 2, pp. 39-46, 2017. DOI: https://doi.org/10.32502/jd.v2i2.1202
Rizka A., Nova A., Melbi M., Jabosar R.H. P., Feerzet A., Intan N. A., Dhiya A. R. 2021. Pelatihan Pemanfaatan Biochar Tongkol Jagung untuk Peningkatan Kesuburan Tanah”. TeknoKreatif: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, Vol. 1, No. 2, pp. 91-97. Doi: https://doi.org/10.35472/teknokreatif.v1i2.519
Sulista, T, R. Rosilawati. 2019. Pendampingan Pembuatan Produk Berbahan Dasar Jagung. Monsu’ani Tano: Jurnal Pengabdian Masyarakat, Vol. 2, No. 1, pp. 76-81. https://doi.org/10.32529/tano.v2i1.235
Ummi, K. 2016. Pembuatan Briket Arang Dari Campuran Limbah Tongkol Jagung, Kulit Durian Dan Serbuk Gergaji Menggunakan Perekat Tapioka. Distilasi, Vol. 1, No 1, pp. 42-50, 2016. DOI: https://doi.org/10.32502/jd.v1i1.903
Yogi, W., S. Amrullah, C. Oktaviananda. 2022. Uji Karakteristik Briket Berbahan Baku Bonggol Agung Berdasarkan Variasi Jumlah Perekat. Jurnal Pengendalian Pencemaran Lingkungan (Jppl). Vol. 4, No. 2, pp. 84-90, 2022. DOI: https://doi.org/10.35970/jppl.v4i2.1479
DOI: https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v9i2.19442
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Feerzet Achmad
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Ilmiah Pangabdhi by Universitas Trunojoyo Madura is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.