Analysis of Food Granary Development (Study: In Jombang Regency)
Abstract
The purpose of this study was to analyze the effect of government assistance, the role of members and location on the development of food storage in Jombang Regency for the period 2014-2017. This thesis studies 384 food granaries in 21 districts. The analytical method used is the Pool Least Square (PLS) by using the variable number of dependent stock grain. This study uses data from the Food Security Service of Jombang Regency, and for the use of time data from 2014 to 2017, which means that this study uses panel data. The results showed that together the government, member and location variables had a significant effect on the output of food storage development. Whereas partially the member and location variables have a positive positive effect on government assistance variables which have a significant negative effect on the output of growth stock grain in Jombang Regency.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Achmad Faqih dan Neneng Rohayati., Hubungan Program Lumbung Pangan Padi Dengan Ketahanan Pangan Keluarga, Jurnal Agrijati Vol 28 No 1, April 2015.
Ariani, M. dan Rachman, H.P.S., 2003. Analisis Tingkat Ketahanan Pangan Rumah Tangga. Media Gizi dan Keluarga. 27 (2). 1-6
Auer, M. J. 1989. The Preservation Of Historic Barns, Preservation Briefs. 40-58.
Bahua, M. I. 2011. Strategi Penguatan Kelembagaan Lumbung Pangan Desa
Dalam Menunjang Pemenuhan Ketahanan Pangan, 3. Institut Pertanian
Bogor (Ipb-Bogor)
Bahua, M. I. (2011). Strategi Penguatan Lumbung Pangan Desa Dalam Menunjang Pemenuhan Ketahanan Pangan. Institut Pertanian Bogor (Ipb-Bogor) , Vol. 16no. 02 Tahun 2011, 117-118.
Databoks. 2017. Inilah Lumbung pangan Nasional. Jakarta: Angka Ramalan II.
Didit Purnomo, M. A. 2017. Performance And Capacity Building Of Village Food Institutions, The 3rd International Conference On Science, Technology, And Humanity. 36-37.
Ensiklopedia. 2018. (https://Id.Wikipedia.Org/Wiki/Kabupaten_Jombang, diakses desember 1, 2018)
Erlyna Wida Riptanti, S. A. 2017. The Development Of Sustainable Community Food Barn In Wonogiri Regency, Central Java, Indonesia, . Asian Journal Of Applied Sciences (Issn: 2321 – 0893) Volume 05 – Issue 02, April 2017 hal. 276-277.
Hardinawati, L. U. 2014. Alasan Petani Muslim Menjual Hasil Panen Kepada
Tengkulak Di Desa Glagahagung Kecamatan Purwoharjo Kabupaten
Banyuwangi. Surabaya: Researchgate.
Hermanto, H. D. 2008. Peranan Lumbung Pangan Dan Penggilingan Padi Dalam Mendukung Pembiayaan Usahatani Di Sumatera Selatan, Jurnal Pengkajian Dan Pengembangan Teknologi Pertanian. 248.
I Wayan Rusastra, G. T. 2008. Food Security And Poverty In The Era Of Decentralization In Indonesia. Capsa Working Paper No. 102. 168-169.
Imron Rosyadi, D. N. 2010. Mendesain Dan Menerapkan Manajemen Stok (Cadangan) Pangan Sebagai Upaya Meningkatkan Ketahanan Pangan Di Desa Pabelan Sukoharjo. Fakultas Ekonomi Universitas Muhammadiyah Surakarta, 129.
Bappeda Jatim, 2013. Potensi dan Prestasi Kabupaten Jombang, 2013 (Http://Bappeda.Jatimprov.Go.Id/Bappeda/Wp-Content/Uploads/Potensi-Kab-Kota-2013/Kab-Jombang-2013.Pdf diakses november, 2018)
Jatim, J. 2017 Pemkab Jombang Targetkan Lumbung Pangan Disetiap Dusun. (Https://Www.Jurnaljatim.Com/2017/12/Pemkab-Jombang-Targetkan-Lumbung-Pangan-Disetiap-Dusun/ diakses desember 2018)
Jayawinata, A. 2003. Pemberdayaan Lumbung Pangan Masyarakat (Online). Accessed on 16th February 2018
Jombang, P. K. 2009. Jombang Kabupaten. From Kabupaten Jombang: (Http://Jombangkab.Go.Id diakses september, 2018)
Jombang, R. 2018. Kabupaten Jombang target Jadi Lumbung Pangan Nasional. Jombang Tv.
Jombang, W. 2014. Kabupaten Jombang Raih Prestasi Bidang Ketahanan Pangan 2014. Jombang: Pemkab Jombang.
Junaedi. 2014. Petani Tanpa Tapal Batas. Malang: Elektronik Pertama Dan Terbesar Di Indonesia. Candra F Ananda, Tim Ub Press
Keputusan Menteri Pertanian Republik Indonesia Nomor :
/Kpts/Kn.130/K/02/2016. Petunjuk Teknis Pengembangan Lumbung Pangan Masyarakat Tahun 2016
Kominfo, 2018. Penyerahan Bantuan Alat Mesin Pertanian. (https://klatenkab.go.id/penyerahan-bantuan-alat-mesin-pertanian-alsintan-untuk-peningkatan-padi-jagung-kedelai, diakses november 2018)
Mariyani, S. 2017. Strategi Pengembangan Lumbung Pangan Dalam Mendukung Ketersediaan Pangan Rumah Tangga Petani Padi Anggota Lumbung Pangan Di Kecamatan Ambarawa, Kabupaten Pringsewu. Fakultas Pertanian Universitas Lampung.
Mohamad Basori, W. H. 2017. Analisis Sektor Ekonomi Unggulan Kabupaten Jombang Tahun 2011-2015. Jurnal Ilmu Ekonomi Vol 1 Jilid 4/Tahun 2017, 430-440.
Pangan, B. K. 2018. Pengembangan Lumbung Pangan Masyarakat. (Http://Bkp.Pertanian.Go.Id/Blog/Post/Pengembangan-Lumbung-Pangan-Masyarakat diakses juni, 2018)
Pangan, D. T. 2016. Jombang Sumbang 4% Produksi Nasional. Depok Jawa Barat: Bbppmbtph Balai Besar Pengembangan Pengujian Mutu Benih Tanaman Pangan Dan Holtikultura.
Pertanian, K. 2017. Jombang Jamin Pasokan Pangan Aman. Jakarta: Pertanian.
Pertanian, M. 2016. Keputusan Menteri Pertanian Republik Indonesia . Jakarta, Indonesia: Menteri Pertanian Republik Indonesia.
Prasmatiwi FE., dan ListianaI. 2011. Pengaruh intensifikasi pertanian terhadap
ketahanan pangan rumah tangga petani padi di Lampung Tengah.
Prosiding SNSMAIP III-2012.jurnal.fmipa.unila.ac.id.index.php. Diakses pada 26 November 2018
Purnomo, M. I. 2016. Food Barn For The Village Community To Strengthen Community Empowerment Program, Institute For Research And Community Services, Universitas Muhammadiyah Surakarta. 173-174.
Purwaningsih, Y. 2008. Ketahanan Pangan: Situasi, Permasalahan, Kebijakan, Dan Pemberdayaan Masyarakat. Jurnal Ekonomi Pembangunan Vol 9 No1, 1 - 27.
Rachman, Handewi & Purwoto, Adreng & Gatoet, Dan & Hardono, S. (2016).
Kebijakan Pengelolaan Cadangan Pangan pada Era Otonomi Daerah dan Perum Bulog. Forum penelitian Agro Ekonomi. 23. 10.21082/fae.v23n2.2005.73-83.
Rachmat, D. (2011). Pusat Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian, Jl. A. Yani No. 70 Bogor 16161. Existence and Role of Community Barns in Resolving Food Security Problems, 43-53.
Ritonga, R. (2008). “Bukan Sekedar Ketahanan Pangan”. Opini Republika. PT
Republika Media Mandiri. Jakarta.
Rohayati, A. F. 2015. Hubungan Program Lumbung Pangan Padi Dengan Ketahanan Pangan Keluarga. Jurnal Agrijati Vol 28 No 1, April 2015, 173-187.
Rosyadi, I. dan Sasongko, N. 2010. Mendesain Dan Menerapkan Manajemen
Stok (Cadangan) Pangan Sebagai Upaya Meningkatkan Ketahanan
Pangan. WARTA, Vol .13, No.2, September 2010: 128 – 139.
Rusastra I.W., Noekman K.M., Supriyati, Erma, S., Elizabeth, R., dan Suryadi, M., (2005), “Analisis Ekonomi Ketenagakerjaan Sektor Pertanian dan Pedesaan di Indonesia”. PSEKP-Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Departemen Pertanian. Jakarta.
Rusdiyanto, H. 2017. Pengembangan Lumbung Pangan, Academia.Edu, 1-34.
Saliem, H.P., Purwoto, A., Hardono, G.S., Purwantini, T.B., Supriyatna, Y., Marisa, Y. dan Waluyo (2005). “Manajemen Ketahanan Pangan Era
Otonomi Daerah dan Perum Bulog”. PSEKP-Badan Penelitian dan
Pengembangan Pertanian, Departemen Pertanian. Jakarta.
Siswono Yudo Husodo, (2001), Kemandirian di Bidang Pangan, Kebutuhan
Negara Kita. Makalah Kunci pada Seminar Nasional Teknologi Pangan, Semarang, Diakses pada 9 -10 Oktober 2018.
Smeru. 2016. Liza Hadiz. Jakarta, Indonesia: Smeru Research Institute
Soemarno. 2010. Model Pengembangan LPMD Lumbung Pangan Masyarakat
Desa. FP Universitas Brawijaya. Malang. http://marno.lecture.ub.ac.id/. Diakses pada 27 Oktober 2018
Witoro, Yusuf Napiri dan Martua Sihaloho. 2006. Lumbung Pangan Jalan Menuju
Ketersediaan Pangan. Koalisi Rakyat untuk Kedaulatan Pangan (KRKP),
Bogor. Diakses pada Oktober 2018
Yunita. 2011. Strategi Peningkatan Kapasitas Petani Padi Sawah Lebak menuju
Ketahanan Pangan Rumah Tangga di Kabupaten Ogan Ilir dan OKI
Propinsi Sumatera Selatan. Disertasi. IPB, Bogor. Diakses pada Oktober 2018
DOI: https://doi.org/10.21107/mediatrend.v16i1.9483
Copyright (c) 2021 Media Trend