Analisis Kesucian Produk Dan Praktek Jual Beli Pada Usaha Kerupuk Sangngar Kecamatan Kwanyar Kabupaten Bangkalan
Abstract
Sangngar crackers are a hereditary business of the people of Kwanyar District, Bangkalan Regency. Sangngar crackers in Kwanyar District, Bangkalan Regency are unique in their production process. The uniqueness lies in the process of frying crackers. If in general crackers are fried using cooking oil, these crackers are roasted on the sand at a certain temperature until cooked. However, the use of sand media as a cracker frying pan needs an explanation of the cleanliness and sanctity of the sand used, because in addition to its impact on health, it can result in whether or not buying and selling is legal. Therefore, it is important to know how the production practices of Sangngar crackers business and the sanctity of products and buying and selling Sangngar crackers in Kwanyar District, Bangkalan Regency in the perspective of muamalah jurisprudence. The research used is included in the type of qualitative research using field research methods that are descriptive analysis. The results of this study concluded that Sangngar crackers in Kwanyar District, Bangkalan Regency became a hereditary business for the people of Kwanyar District and were used as a Home Industry business and even sold to various regions in Indonesia to foreign countries. Sangngar crackers fried using sand have fulfilled the indicators of purity in accordance with the theory of thaharah, namely in terms of the ingredients used, there is nothing that contradicts Islamic law and in the production process has fulfilled the theory of hygiene and sanitation, namely the handler of Sangngar crackers and the tools used and has fulfilled the legitimate indicators of buying and selling in the perspective of muamalah jurisprudence.
Keywords: Sangngar Crackers; Thaharah; Jurisprudence Muamalah
Full Text:
PDFReferences
Afandi, Y. (2009). Fiqh Muamalah. Yogyakarta: Logung Pustaka.
Agung, E. d. (2020). Kebersihan makanan dan Hand higieni sebagai faktor resiko demam tifoid di Bandar Jaya, lampung. Jurnal Kesehatan, 471.
Alhafidz, A. w. (2007). fikih kesehatan. jakarta: amzah.
Anam, K. (2016). Pendidikan Perilaku hidup bersih dan sehat dalam perspektif islam. sagicious, 71.
Andika. (2023, April 12). Wawancara Dengan Pembeli Kerupuk sangngar. (Baihaki, Interviewer)
Andriyani. (2019). Kajian literatur pada makanan dalam perspektif islam dan kesehatan. kedokteran dan kesehatan, 87.
Azwar, S. (1998). Metode Penelitian. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.
Az-Zuhaili, W. (2011). Fiqih Islam Wa Adillatuhu. Jakarta: Gema Insani.
Bangkalan, B. P. (2021). Kecamatan Kwanyar Dalam Angka 2021. Bangkalan: BPS Kabupaten Bangkalan .
Bangkalan, B. P. (2022). Profil Pembangunan Daerah Kabupaten Bangkalan. Bangkalan: BAPPEDA Kabupaten Bangkalan.
Daerah, B. P. (2022). Indeks Kesalehan Sosial Masyarakat Kabupaten Bangkalan Tahun 2022. Bangkalan: Bangkalan: Laporan Penyusunan Dokumen Indeks Nasional Masyarakat Bangkalan.
Dkk, N. S. (2017). Pengemasan Pangan Kajian Pengemasan Yang Aman, Nyaman, Efektif Dan Efisien. Udayana University: Udayana Univerity Press.
Hawwas, A. A. (2013). Fiqh ibadah. jakarta: amzah.
Humaerah. (2016). Hubungan Antara Pemahaman Thaharah Dengan Keterampilan Bersuci Bagi Santri Kelas VII Mts Pondok Pesantren Al-Urwani Wutsqa. Kab. Sidrap: Skripsi Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar.
Indonesia, D. A. (2004). Al-quran dan Terjemahannya. Jakarta: Karya Insani Indonesia.
islamiyah, I. n. (2023, februari 6). wawancara mengenai krupuk sangngar kecamatan kwanyar kabupaten bangkalan. (Baihaki, Interviewer)
Islamiyah, I. N. (2023, Februari 6). wawancara tentang Kerupuk Sangngar Kecamatan Kwanyar. (Baihaki, Interviewer)
Islamiyah, I. N. (2023, Februari 6). Wawancara Tentang Kerupuk Sangngar Kecamatan Kwanyar. (Baihaki, Interviewer)
Islamiyah, I. N. (2023, Februari 6). Wawancara Tentang Kerupuk Sangngar Kecamatan Kwanyar. (Baihaki, Interviewer)
Islamiyah, N. (2023, Februari 6). mengenai kerupuk sangngar. (Baihaki, Interviewer)
Itsnaini, M. (2022, Oktober 17). Kulinary/digoreng-menggunanakan-pasir-kerupuk-ini-punya-nama-dan-rasa-berbeda. Retrieved from Inibaru.id: https://inibaru.id/kulinary/digoreng-menggunakan-pasir-kerupuk-ini-punya-nama-dan-rasa-berbeda
K, A. (2018). Korelasi Pengetahuan Materi Thaharah Dengan Kesadaran Menjaga Kebersihan Peserta didik Kelas VII Di Smp Negeri 6 Parepare. Parepare: Skripsi Institut Agama Islam Negeri Parepare.
Khomsin. (2023, April 13). Wawancara Tentang Kerupuk Sangngar Kecamatan Kwanyar. (Baihaki, Interviewer)
Mercy A, L. D. (2016). Kebersihan (Hygieni) Makanan dan Sanitasi di Rumah Makan Kampus. Kebersihan Makanan, 88-89.
Mujiatun, S. (2013). Jual beli Dalam Perspektif Islam: Salam dan Istisna'. Jurnal Riset Akuntansi dan Bisnis, 205.
Nahlah, W. (2023, April 12). Wawancara Tentang Kerupuk Sangngar Kecamatan Kwanyar. (Baihaki, Interviewer)
Putra, N. (2012). Penelitian Kualitatif: Proses Dan Aplikasi. Jakarta: Indeks.
Reyadi. (2023, april 11). Wawancara tentang kerupuk sangngar kecamatan kwanyar . (Baihaki, Interviewer)
Saniyah. (2023, April 12). Wawancara dengan penjual Kerupuk Sangngar. (Baihaki, Interviewer)
Sofiyah. (2023, April 12). Wawancara Tentang Kerupuk Sangngar Kecamatan Kwanyar. (Baihaki, Interviewer)
Sucipto, N. (2017). Pengemasan Pangan kajian Pengemasan Yang Aman, Nyaman, Efektif Dan Efisien. Udayana University: Udayana University Press.
Suhendi, H. (2002). Fiqh Muamalah. Jakarta: Rajawali Pers.
Sukiman, M. F. (2021). Fikih Materi Thaharah (Bersuci). Yogyakarta: Rajawali Press.
Tanggo, H. T. (2013). Makanan Dan Minuman Dalam Perspektif Hukum Islam. Tahkim, 5.
Theodora Dessyryna Kusuma, T. I. (2013). Pengaruh Proporsi Tapioka Dan Terigu Terhadap Sifat Fisikokimia Dan Organoleptik Kerupuk Berseledri. Teknologi Pangan Dan Gizi Journal Of Food Technology And Nutrition, 2.
Utsaimin, I. (2018). Fathdzil Jalal Wa Al Ikram Bi Syarh. Jakarta: Darus Sunnah Press.
Utsaimin, I. (n.d.). Fathdzil Jalal Wa Al Ikram Bi Syarh .
Yayan Alpian, S. W. (2019). Pentingnya Pendidikan Bagi Manusia. Jurnal Buana Pengabdian, 67.
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.