PENGARUH PEMBERIAN BAKTERI Bacillus pumilus PADA RUMEN SAPI SEBAGAI PUPUK TERHADAP PERTUMBUHAN Dunaliela salina

Endang Dewi Masithah, Nova Ariesma, Yudi Cahyoko

Abstract


Dunaliella salina is one type of natural food that can be used in the hatchery business. The growth of natural food can be supported with an abundance of macro and micro nutrients. The purpose of this study to is to know pngaruh and best dose that can be used to enhance growth Dunaliella salina with cow rumen difermntasi mnggunakan Bacillus pumilus as organic fertilizer. Design research is Lengkap randomized design (CRD) followed by Duncan's Range Test. Treatment research Dunaliella salina was cultured at 3 different dose treatment, 2sebagai control (without fertilizer walne and rumen fermentation) and with 4 replications.The treatment dose of the bacteria Bacillus pumilus given are A (7.5%), B (10%), C (12.5%) as a control D (Fertilizer Walne) and E (rumen without fermentation). Results study to show that the addition of the bacteria Bacillus pumilus in rumen of cattle, mmbrikan significant effect trhadap Dunaliella salina growth. The addition of the bacteria Bacillus pumilus by 10% to mningkatkan growth of Dunaliella salina kpadatan 875,000 and is the culmination of the third day.

 

Keyword : Dunaliella salina, Cow Rumen, Bacillus pumilus


References


Ali, U. 2005. Pengaruh Penggunaan Onggok dan Isi Rumen Sapi dalam Pakan Komplit Terhadap Penampilan Kambing Peranakan Etawah. Dalam : Jurnal Nutrisi dan Makanan Ternak, Fakultas Peternakan, Universitas Airlangga.

Anggoroadi, R. 1985. Kemajuan Mutakhir Dalam Ilmu Makanan Ternak Unggas. U-I press. Jakarta. Hal. 3 – 280.

Beker. E. W. 1994. Microalgae Biotechnology and Microbiology. Cambrige University Press

Borowitzka, M. A. 1990. The Mass Culture of Dunaliella salina. http://www.fao.org. 09/08/2009. 16 hal.

Chrismada, T., Rosidah, Y. Mardiati dan T. Mutiana. 1999. Pertumbuhan dan Komposisi Biokimia Alga Tetraselmis sp. Pada Konsentrasi Nitrogen Tinggi. LIPI. Edisi November. 6 hal

Edhy,. W. A., J. Pribadi dan Kurniawan. 2003. Plankton. PT. Central Pertiwi Bahari. Kalimantan Barat. Hal. 1 – 29.

Ekawati, A. W. 2005. Diktat Kuliah Budidaya Pakan Alami. Fakultas Perikanan Universitas Brawijaya. Malang. Hal. 3 – 48.

El Bas, F. K., Ahmed M, Aboul E, Gamal S. 2002. Accumulation of Antioxidant Vitamins in Dunaliella salina. www.sciencedirect.com. 10/08/2009. 4pp.

Hasan, F. 2009. Production of Antibacterial Compounds by Free and Immobilized Bacillus pumilus. Islamabad, Pakistan

Holt, J. G., N.R. Krieg, P.H.A. Sneath, J.T. Staley and S.T. Williams. 1994. Bergey’s Manual of Determinative Bacteriology. 9nd Ed. William & Wilkins. 377-390p

Hosei. 2008. Dunaliella salina. http://protist.i.hosei.ac.jp/Dunaliella/salina_1.jpg. 10/11/2009. 1 hal.

Isnansetyo, A. dan Kurniastuty. 1995. Ateknik Kultur Fitoplankton dan Zooplanton. Penerbit Kanisius. Yogyakarta. hal. 46 – 85.

Jemiati. 2002. Pengaruh Perbedaan Salinitas Terhadap Pertumbuhan Chlorella sp. pada Media yang Diperkaya Dengan Limbah Pabrik Gula. Skripsi. Fakultas Perikanan Universitas Brawijaya. Malang. hal. 1 – 46.

Kunkel, D. 2008. Image Bacillus pumilus. Dennis Kunkel Microscopy, Inc./Visuals Unlimited, Inc.

Kusriani dan E. Yuli. 2005. Buku Ajar Planktonologi. Fakultas Perikanan Universitas Brawijaya. Malang. hal. 1 – 41.

Kusriningrum, R. S. 2008. Perancangan Percobaan. Universitas Airlangga. Surabaya. Hal. 165 – 173.

Lamid, M., Siti Chuzaemi, Ni Nyoman Tri Puspaningsih dan Kusmartono. 2006. Inokulasi Bakteri Xilanolitik Asal Rumen sebagai Upaya Peningkatan Nilai Nutrisi Jerami Padi. Fakultas Kedokteran Hewan Universitas Airlangga. Surabaya. http//www.mirnilamid@yahoo.com. 11/03/2010. 7 hal

Rositasari, C. 2010. Pengaruh Lama Fermentasi Kotoran Ayam Dengan EM4 Sebagai Pupuk Terhadap Populasi Spirulina platensis

Satyantini, W. H. dan E. D. Masithah. 2008. Diktat Penuntun Praktikum Budidaya Pakan Alami. Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Airlangga. Surabaya. hal. 28 – 49.

Suriawiria, Unus. 2002. Omega 3 Ikan Mengurangi Ancaman Sakit Jantung.ITB. http://www.gizi.net/cgi-bin/berita/fullnews.cgi?newside1022821996,69729. Tanggal akses 23 Agustus 2009.

Suzuki, Taneko. 1981. Fish and Krill Protein : Processing Technology. Applied Science Publishers Ltd. London.




DOI: https://doi.org/10.21107/jk.v4i1.892

Refbacks

  • There are currently no refbacks.







 INDEXED BY: