Pelatihan Pembuatan Keripik Jahe untuk Warga Desa Gunung Sari Way Kanan Lampung

Feerzet Achmad, Ay Ahmad, Muhammad Abdul Muhdi Bindar, Ridwan Pratama Yudha, Suhartono Suhartono, Suharto Suharto

Abstract


Ginger (Zingiber officinale Rosc) is efficacious as a cooking spice and traditional medicine. Lampung Province produces ginger as much as 2,351 tons and especially in Way Kanan Regency, 234 tons of ginger is produced in 2021. This large production of ginger is an opportunity for residents to process ginger into healthy snacks such as ginger chips. Based on the potential, Institut Teknologi Sumatera students conducted ginger chip-making training as a community service. This training targeted residents which are part of a community organization in Gunung Sari Village, Rebang Tangkas District, Way Kanan Regency. Through this training, residents can increase their knowledge and understanding of the efficacy, benefits, processing, and manufacture of ginger chips. These ginger chips are a healthy snack and very suitable for consumption during the Covid-19 pandemic. This is evidenced by the results of the evaluation which increased significantly after the ginger chip processing training.



Keywords


ginger, herbal, chips, community empowerement

References


Achmad, F, Satria, A. W., Saputri, D. R., Auriyani, W. A., Supriyadi, D. (2021). Pelatihan Inovasi Kain Tapis Krui di Pekon Way Sindi Kabupaten Pesisir Barat. TeknoKreatif: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 1 1, pp.30-34.

Aidin A, Sahiri N, Madauna I. 2016. Pengaruh jenis rimpang dan komposisi media tanam terhadap pertumbuhan bibit jahe merah (Zingiber officinale Rosc.). e-Jurnal Agrotekbis. 4(4): 394–402.

Ananda, R. 2016. Peran Home Industry Dalam Meningkatkan Ekonomi Keluarga (Studi Kasus Home Industry Keripik di Kelurahan Kubu Gabang) Riau. Jurnal JPM FISIP 3(2): 1-5.

Andayani, S. A., Dinar, D., Marina, I., Sumantri, K., Sulaksana, J., Umyati, S., & Dani, U. (2021). Peningkatan Nilai Tambah Melalui Pengolahan Produk Jahe. Bernas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(4), 833-836.

Apriyanti, M. E. (2018). Pentingnya kemasan terhadap penjualan produk perusahaan. Jurnal Sosio E-kons, 10 (1), pp. 20–27.

BPS Lampung. Produksi Tanaman Biofarmaka Menurut Kabupaten/Kota dan Jenis Tanaman (KG), (2021). https://lampung.bps.go.id/indicator/55/609/4/produksi-tanaman-biofarmaka-menurut-kabupaten-kota-dan-jenis-tanaman.html.

Daulay AS. (2017). Usaha Produk Minuman Kesehatan Jahe Merah Instan Di Kelurahan Binjai Kecamatan Medan Denai. Amaliyah, Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 1(1): 1‒5. https://doi.org/10.32696/ajpkm.v1i1.7

Fauzan, S. D. F. Rahmadani, L. S. Devi, Q. Akyun, dan W. Aulia. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Desa Seketi Melalui Inovasi Olahan Jahe Merah. Sinergi: Jurnal Pengabdian 2(2): 65-68.

Hajrin, W., Juliantoni, Y., Subaidah, W. A. (2019). Peningkatan Pengetahuan Masyarakat melalui Pelatihan Pengolahan Jahe Merah menjadi Chew Gummy di Desa Senggigi. Agrokreatif, 7 (1), pp.1-6.

Istiyanti, E., dan Sarjiyah. (2022). Penjaminan Mutu Produk Olahan Tanaman Obat dalam Perluasan Pangsa Pasar, Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat, 6 (2),393-399.

Mindarti, S. & Nurbaeti, B. (2015). Tanaman Obat Keluarga (TOGA). Balai Pengkajian Teknologi Pertanian (Bptp) Jawa Barat Balai Besar Pengkajian Dan Pengembangan Teknologi Pertanian Badan Penelitian Dan Pengembangan Pertanian Kementerian Pertanian. ISBN : 978-979-3595-49-8.

Ningsih, N. D., Maharani, Khaswarina, E. S., (2017). Strategi Pengembangan Agroindustri Keripik Jahe (Jaheku) Di Desa Kota Raya Kecamatan Rengat Kabupaten Indragiri Hulu. Dinamika Pertanian, Vol. 33, No. 3,pp. 205–212.

Pratama, M. M. A., A. F. Astutik, R. Susilowati, P. J. Sapilido, A. D. Aflah, K. M. Nurmawati, N. A. Rahayu, dan P. T. T. Dewi. (2020). Peningkatan Keterampilan Pembuatan Olahan Minuman Berbahan Dasar Jahe Sebagai Usaha Menguntungkan Pada Kelompok PKK Kecamatan Wajak. Jurnal Karinov 3(3): 181-188.

Produksi Jahe Lampung tahun 2020 Meningkat. (2020). Sumber: Katalampung.com https://www.katalampung.com/2021/10/produksi-jahe-lampung-tahun-2020.html#:~:text=KATALAMPUNG.COM%20%E2%80%93%20Produksi%20Jahe%20di,94%25%20produksi%20jahe%20secara%20nasional.

Redi Aryanta, I. W. (2019). Manfaat Jahe Untuk Kesehatan. Widya Kesehatan, 1(2), 39–43. https://doi.org/10.32795/widyakesehatan.v1i2.463

Rukmana, R. (2000). Usaha Tani Jahe Dilengkapi dengan pengolahan jahe segar, Seri Budi Daya. Yogyakarta: Penerbit Kanisius.

Sari, S. M., Ennimay, & Tengku, A. R. (2019). Pemanfaatan Tanaman Obat Keluarga (TOGA) Pada Masyarakat. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3, 1–7. Https://Doi.Org/10.31849/Dinamisia.V3i2.2833.

Setiawan, B. (2015). Peluang Usaha Budidaya Jahe. Yogyakarta: Pustaka Baru Press.

Sukmawati, W. dan Merina, M. (2019). Pelatihan Pembuatan Mipelatihan Pembuatan Minuman Herbal Instan Untuk Meningkatkan Ekonomi Warganuman Herbal Instan Untuk Meningkatkan Ekonomi Warga, Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 25(4):210, DOI:10.24114/jpkm.v25i4.14874

Syahbrata. (2022). Mahasiswa KKN ITERA Ajak Ibu PKK Desa Gunung Sari Olah Keripik Jahe. Sumber: https://www.itera.ac.id/mahasiswa-kkn-itera-ajak-ibu-pkk-desa-gunung-sari-kelola-keripik-jahe.

Zulfan, I., H. S. Mulyani, dan P Yudhapramesti. (2018). Pelatihan Kewirausahaan Melalui Budidaya Jahe Merah Bagi Warga di Kecamatan Jatinangor, Kabupaten Sumedang, Jawa Barat. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 2(4): 379-381.




DOI: https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v8i2.15755

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Feerzet Achmad, Ay Ahmad

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License

Jurnal Ilmiah Pangabdhi by Universitas Trunojoyo Madura is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

ISSN 2477-6289 (Online)  ISSN 2477-6270 (Print)

Terindeks oleh: